استفاده از مکملهای غیراستاندارد میان ورزشکاران رواج پیدا کرده است

به گزارش مجله خبری غذا و دارو دکتر فرزین حلبچی، عضو هیات علمی گروه پزشکی ورزشی با بیان اینکه ورزشکاران، بهویژه ورزشکاران حرفهای و کسانی که در رشتههای بدنسازی و قدرتی فعالیت میکنند، جزو مشتریان پر و پا قرص مکملهای ورزشی هستند، افزود: بر اساس مطالعه ذکر شده، این بازار از ۸۰۰ میلیون دلار سال ۱۹۹۸ به حدود ۴۵ میلیارد دلار یعنی نزدیک به پنجاه برابر ارزش ۲۰ سال قبل رسیده است. ورزشکارها با انگیزههای مختلفی از این مکملها استفاده میکنند و گاهی مصرف آنها را مترادف با قهرمانی، موفقیت و رسیدن به اهداف عالی خود میدانند.
وی درباره راهنمایی مصرف انواع مکملها برای ورزشکاران گفت: با اینکه تفاوت بینرشتهای در مصرف مکملها خیلی مهم است و باید مشورت حرفهای بگیرند ولی تقریبا همه آنها از یک نوع مکمل و پروتئین استفاده میکنند. از طرف دیگر یکی از مسائل ناخوشایندی که متاسفانه در سالهای اخیر با آن مواجه هستیم، استفاده از مکملهای غیراستاندارد و خصوصا انواع قاچاق بین ورزشکاران است.
دکتر حلبچی، آسیب و حتی مرگ ورزشکاران به دلیل استفاده مکمل غیراستاندارد این محصولات را خاطرنشان کرد و گفت: به عنوان متخصص پزشکی ورزشی بارها شاهد بودهام مکملهایی با قیمتهای گزاف در اختیار ورزشکاران قرار گرفته است که یا حاوی مواد تغذیهای بیاثر از نظر ورزشی بودهاند (مثل آرد نخودچی، سرلاک، شیرخشک، پودر سویا و…) یا بدتر آنکه داروهایی مانند استروئیدهای آنابولیک اضافه میشوند تا ورزشکار احساس کند اثرات مکمل را بیشتر میبیند و مثلا رشد عضلانی ناشی از مصرف آن بالا است.
عضو هیات علمی گروه پزشکی ورزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر عوارض این نوع داروها افزود: یک روش مهم برای مقابله با قاچاق، فراهم کردن جایگزینهای سالم و قانونی با همان کیفیت مطلوب است. بحث دیگر توجه به رفاه مربیان است؛ چون عملا از این روش برای تکمیل درآمد و تامین زندگیشان استفاده میکنند و نمیدانم تا چه حد با بگیر و ببند و کنترلهای قانونی قابل اصلاح است. یک راهکار نهادهای نظارتی و سیاستگذار این است که مرتب روی مکانهای غیر داروخانهای توزیعکننده نظارت داشته باشند ولی بودجه و نیروی زیادی لازم است و عملا نمیتوان همه سالنها و باشگاههای ورزشی را کنترل کرد.
دکتر حلبچی گفت: بنابراین مشکل را نمیتوان در سطح زیرمجموعه یک وزارتخانه حل کرد و باید قوه قضاییه، وزارت ورزش و جوانان و حتی وزارت اقتصاد درگیر باشند و بستههای آموزشی با تاثیرگذاری بیشتر در فضاهای متفاوت منتشر شود. از سوی دیگر نباید فقط به یک رسانه اکتفا کرد.