اگر فهرست دارویی باز شود، تولید داروهای بیوتک به بیش از ۴۰ قلم افزایش مییابد

به گزارش مجله خبری غذا و دارو، دکتر حسین امیرعضدی؛ دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران در گفتگو با روابط عمومی این انجمن در خصوص مشکلات و چالشهای شرکتهای حوزه بیوتک گفت: ما نیز درگیر مشکلاتی چون محدودیتهای ارزی، قیمتگذاری و… مشابه سایر شرکتهای دارویی هستیم، هر چند جنس درگیری تولیدکنندگان بیوتک کمی فرق دارد. او در ادامه توضیح داد: یک تفاوت مهم شرکتهای بیوتک و شیمایی، مساله ارزش افزوده است. در داروهای شیمیایی ارزش افزوده، فرمولاسیون و در شرکتهای بیوتک، ماده اولیه است و نبود ارز در مجموعه بیوتک یعنی تعطیلی شرکتها و قطع دسترسی بیماران به داروهای مورد نیازشان. به همین دلیل وجود ارز را برای تولیدکنندگان بیوتک ضروری میدانم و افتخار این صنعت است که با وجود تمام مشکلات موجود، اجازه نداده کمبودی در کشور ایجاد شود و نیاز بیماران را با فعالیت مستمر خود پوشش میدهد.»
دکتر امیرعضدی درباره تاثیر بسته بودن فهرست دارویی کشور روی عملکرد تولیدکنندگان داروهای بیوتک گفت: «با توجه به بررسی به عمل آمده حدود ۲۰ قلم دارو در پایپلاین شرکتها وجود دارد و اگر فهرست باز شود، تولید داروهای بیوتک می تواند به ۴۰ تا ۴۵ قلم افزایش یابد که دستاورد درخشانی برای صنعت و کشور خواهد بود. یکی از اتفاقات بد و آسیبرسان حوزه درمان کشور طی دو سال اخیر بسته بودن فهرست دارویی است که آسیب و عواقب آنرا میتوانیم از دو منظر بررسی کنیم. تعطیلی بخش تحقیق و توسعه شرکتهای دارویی یکی از آنهاست چون وقتی فهرست بسته باشد احتمالا بعضی از شرکتها لزومی برای وجود چنین واحدی نمیبینند یا توان پرداخت هزینه آنرا نخواهند داشت. از طرف دیگر کاهش سود شرکتهای دارویی و در ادامه آن تعدیل نیروهای متخصص هم جزو نتایج این سیاست غلط در حوزه داروست.
دبیر انجمن محروم کردن بیماران از داروهای جدید را یک نتیجه منفی دیگر بسته بودن فهرست دارویی عنوان کرد و افزود: باید یادمان باشد هیچ کس حق ندارد مانع دسترسی مردم به داروهای جدید شود. متاسفانه این اتفاق ناخوشایند مدتهاست افتاده و هیچکس دلیل آنرا نمیداند و من هم به عنوان یک داروساز فعال تا به حال دلیلی برایش نیافتهام. ضمن اینکه در فهرست فعلی داروهایی وجود دارد که اصلا تولید نمیشوند و میتوان آنها را حذف و با داروهای جدید جایگزین کرد.