حذف ارز ترجیحی سازوکار میخواهد

دکتر مسعود احمدزاده در گفتگو با مجله غذا و دارو گفت: امسال شرایط تولید برای صنعت دارو بسیار دشوار است. اگرچه وزیر محترم بهداشت در صحبتهای اخیر خود درباره عدم تغییر قیمت دارو سخن گفتهاند اما به نظر نمیرسد که با در نظر گرفتن شرایط کنونی، چه در مسیر تخصیص ارز ترجیحی و چه با راهکار حذف این ارز از حوزه دارو، صنایع داروسازی کشور بتوانند با مشکلات موجود در این مسیر به شکل مطلوب به فعالیت خود ادامه دهند.
وی در این باره افزود: آنچه مسلم است وجود ارز ترجیحی در حوزه دارو تا امروز مشکلات فراوانی را برای این صنعت ایجاد کرده است و حفظ این ارز در حوزه دارو نیازمند اصلاحات و تجدیدنظرهایی در این زمینه است. البته تغییر استراتژی دولت برای آزادسازی ارز ترجیحی دارو نیز اگرچه از یک سو اقدامی مثبت تلقی میشود و بسیاری از تولیدکنندگان مدتها به دنبال این شرایط بودهاند اما از سوی دیگر اگر سازوکار مناسب برای این استراتژی اندیشیده نشود و بخشهایی مانند قیمتگذاری دارو و نظام بیمه به درستی و در زمان مناسب در این زمینه ایفای نقش نکنند، فشار بسیار سنگینی به تولیدکنندگان وارد خواهد آمد.
مدیرعامل شرکت سینادارو تاکید کرد: در شرایط فعلی بهطور متوسط حدود ۳۰ درصد از هزینههای تولید داروها مربوط به ماده موثره مورد استفاده در آنها میشود. این ۳۰ درصد به طور معمول تا امروز مشمول دریافت ارز ترجیحی میشده که در یک تغییر ناگهانی منشاء ارزی آن از ارز ترجیحی به ارز نیمایی تبدیل میشود. این تغییر باعث میشود تا هزینه مربوط به ماده موثره دارو حدود ۵ برابر افزایش پیدا کند. با یک حساب ساده خواهیم دید که با این افزایش هزینه در زمینه ماده موثره دارو، قیمت تمام شده دارو باید حداقل به ۲.۲ تا ۲.۵ برابر برسد تا شرایط به شکل قبل از تغییر منشاء ارزی دارو در آید؛ و تازه این رقم بدون احتساب مواردی مانند میانگین ۴۸ درصد افزایش دستمزد در سال جاری، تورم و کاهش ارزش پول ملی، افزایش قیمت جهانی مواد اولیه و موضوعاتی مثل افزایش بهای حاملهای انرژی است.