ایجاد منابع پایدار مالی برای طرح دارویار یکی از ضرورتها است

“طرح دارویار تعهدات بیمهای را افزایش میدهد و منابع مالی پایدار برای اجرای این طرح باید ۸۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یابد.”
نشست خبری انجمن داروسازان تهران به مناسبت روز داروسازی روز یکشنبه 30 مرداد ماه در محل این انجمن برگزار شد و دکتر خویی، رئیس انجمن داروسازان ایران و چند تن از دیگر اعضای هیات مدیره این انجمن به بررسی مهمترین موضوعات روز داروسازی کشور پرداختند. در این نشست یکی از مهمترین مباحث مطرح شده، نقد و بررسی «طرح دارویار» از نگاه اعضای انجمن داروسازان ایران بود.
داروسازان مخالف دارویار نیستند
دکتر سیدحمید خویی، رئیس انجمن داروسازان تهران گفت: برخی تصور میکنند که داروسازان با طرح دارویار مخالف هستند در صورتی که جامعه داروسازان از تاثیرات مثبت این طرح برای بیماران و صنعت دارو آگاهی دارند. در واقع داروسازان از این طرح گلایه دارند اما با آن مخالف نیستند.
دکتر خویی در این باره افزود: با اجرای طرح دارویار قیمت دارو به قیمت واقعی خود نزدیکتر شده است و این طرح راهکاری برای کاهش خطر بروز بحران کمبود دارو در کشور و عدم دسترسی بیماران به این کالا بوده است. اما درعینحال نمیتوان نقاط ضعف آن را نادیده گرفت. داروسازان در این زمینه معتقدند که باید از کارشناسان حوزه دارو برای اجرای طرح دارویار مشورت گرفته میشد.
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین اشکالات به نحوه اجرای طرح دارویار موضوع تخصیص یا حذف ارز ترجیحی است. با اجرای طرح دارویار واردات مواد اولیه و نیز سایر هزینههای تولید در مورد داروهای تولید داخل بر مبنای ارز نیمایی انجام میشود ولی تخصیص ارز ترجیحی برای واردات داروهای نهایی همچنان ادامه دارد که این اشتباه است. اجرای چنین طرحی نیازمند عملیاتی شدن آن در همه بخشهاست. زیرا در غیر این صورت قیمت داروی تولید شده در داخل کشور و با هزینههای تولید واقعی بیش از قیمت داروهای وارداتی با ارز ترجیحی خواهد بود و تولید داخلی که همواره مورد تاکید مسئولان و سیاستگذاران نظام سلامت بوده با شکست مواجه خواهد شد.
رئیس انجمن داروسازان تهران در ادامه اظهار کرد: مشکل دیگری که درزمینهٔ اجرای طرح دارویار مطرح میشود درباره تامین منابع پایدار برای آن است. تا قبل از اجرای طرح دارویار بیمهها در تسویه نسخههای الکترونیکی 3 ماه و در مورد نسخ کاغذی 9 ماه معوقه داشتند. در حال حاضر پرداخت مطالبات توسط بیمهها انجام شده است، اما پرسش اینجاست که آیا منابع پایدار برای پرداخت مطالبات در آینده نیز بهطور منظم تامین خواهد شد؟ زیرا در صورت محقق نشدن این موضوع و خواب سرمایه در مدت کوتاهی داروخانهها را به ورشکستگی میکشاند.
دکتر خویی درباره اعتبارات لازم برای تامین منابع طرح دارویار گفت: این طرح هزینههای بیمهای را افزایش میدهد و منابع مالی پایدار باید برای اجرای طرح دارویار اختصاص یابد؛ زیرا بر اساس هزینههای ایجاد شده، منابع مالی باید ۸۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یابد. بنابراین لازم است تمهیداتی در این زمینه از سوی وزارت بهداشت اندیشیده شود.
رئیس انجمن داروسازان تهران همچنین درباره ارتباط موضوع طرح دارویار و مالیات بر ارزش افزوده نهادههای دارویی عنوان کرد: میزان ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده در حوزه دارو، مزایایی را که از منطقی شدن قیمت دارو و طرح دارویار داشتیم از بین میبرد. زیرا عملا نیمی از مبلغ افزوده شده به قیمت نهایی دارو عملا صرف جبران مالیات بر ارزش افزوده میشود و طرح دارویار را از هدف خود برای حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده دارو دور میکند. با کاهش پیدا نکردن مالیات بر ارزش افزوده، عملا بخش قابلتوجهی از سودی که باید با منطقی شدن قیمت دارو به صنعت داروسازی اختصاص مییافت کاهش مییابد.
دولت ناگزیر از اجرای طرح دارویار بود
در ادامه این نشست دکتر آرش محبوبی، عضو هیاتمدیره انجمن داروسازان تهران گفت: طرح دارویار یک طرح لازمالاجرا برای نظام سلامت کشور بود زیرا در غیر این صورت با مشکلات فراوانی برای تامین داروهای موردنیاز بیماران در کشور مواجه میشدیم.
دکتر محبوبی در این باره گفت: تصمیمگیران این حوزه در این زمینه دو راهکار بیشتر نداشتند و باید بین افزایش قیمت دارو یا از دسترس خارج شدن بسیاری از اقلام دارویی یکی را انتخاب میکردند و طبیعتا در دسترس باقی ماندن دارو گزینه معقولتری بود.
وی در ادامه گفت: ایران از نظر علمی جزو ۱۰ کشور برتر دنیا در صنعت داروسازی است و در صورتی که از سوی حاکمیت برای نوسازی و بازسازی و همچنین تامین مواد اولیه مورد حمایت قرار گیرد، میتواند جایگاه اصلی خود را در صنعت نیز پیدا کند.
دکتر محبوبی اظهار داشت: در حال حاضر مردم به کیفیت داروهای ایرانی اعتماد دارند و اگر از این صنعت به شکل مطلوب مورد حمایت قرار نگیرد، این اعتماد از دست خواهد رفت و شاهد مشکلات بزرگ در حوزه داروی کشور خواهیم بود.
تامین منابع مالی طرح دارویار مهم است
دکتر شهابالدین جنیدی، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان تهران نیز در این نشست درباره طرح دارویار گفت: اجرای طرح دارویار، لازم و ضروری بود و اگر منابع آن تامین نشود، مشکلات زیادی بهوجود خواهد آمد.
دکتر جنیدی در این باره خاطرنشان کرد: نگرانی جامعه داروسازی کشور درباره طرح دارویار، به معنی مخالفت با آن نیست؛ این گروه از کارشناسان حوزه دارو اصل طرح را لازم میدانند اما درعینحال از به سرانجام نرسیدن این طرح مانند برخی دیگر از طرحهای سالهای گذشته در نظام سلامت کشور نگران هستند.
وی در این باره افزود: نمونههای ناکام ماندن چنین اقداماتی را در گذشته و در طرحهایی مانند پزشک خانواده و طرح تحول سلامت شاهد بودهایم و اگر میخواهیم طرح دارویار سرنوشت بهتری پیدا کند باید درباره تامین منابع مالی پایدار برای آن برنامهریزی وجود داشته باشد.
دکتر جنیدی در این زمینه بیان کرد: بدون تامین منابع مالی پیوسته برای طرح دارویار، بعد از چند ماه دوباره شاهد افزایش مطالبات از بیمهها و ایجاد مشکلات جدی اقتصادی در این حوزه خواهیم بود.
دکتر جنیدی در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع آییننامه داروخانه نیز اشاره کرد و گفت: افزایش داروخانهها در کلانشهرها با قوانین بالادستی در تناقض است و فاصله جغرافیایی در تأسیس داروخانهها را در آییننامه جدید نمیبینیم. بنابراین از وزارت بهداشت میخواهیم مساعدت بیشتری را درزمینهٔ مفاد آییننامه داروخانه با انجمن داروسازان انجام دهد.//