افزایش قیمت شویندهها بههیچ وجه درست نیست

به گزارش مجله خبری غذا و دارو، در روزهای اخیر اخبار و تصاویری در رسانهها منتشر شده که از افزایش دو برابر قیمت محصولات شوینده اطلاع میدهد. جمشید فروزش دبیر انجمن صنایع شوینده بهداشتی و آرایشی ایران در واکنش به انتشار خبر افزایش قیمت محصولات شوینده برای سومین بار در طول سال ۱۳۹۹ گفت: «بههیچ عنوان برای سومین بار افزایش قیمتی در محصولات شوینده نداشتهایم.»
او در ادامه توضیح داد: «محصولات شوینده در سال جاری نسبت به سال گذشته یک مرحله در خردادماه بین 20 تا 25 درصد (بسته به نوع محصول) افزایش قیمت داشتهاند؛ با توجه به افزایش قیمت 84 تا 131 درصدی مواد اولیه پتروشیمی در بورس و افزایش نرخ ارز که صورت ریز آن تهیه و برای سازمان حمایت، وزارت صمت و نهادهای ذیربط ارسال شد، در مرحله دوم افزایش 40 درصدی را از اول آبان داشتیم که با هماهنگی سازمان حمایت بوده است؛ اما در قاعده کلی افزایش قیمت باید بیش از این اتفاق بیفتد زیرا تمام نهادههای تولید افزایش قیمت داشتهاند.»
فروزش در مورد افزایش قیمت مواد اولیه گفت: «پس از آبان ماه چند قلم از مواد اولیه داخلی که از پتروشیمی تهیه میشود مانند مواد پلیمری و LAB که از بورس کالا (شرکت صنایع شیمیایی ایران) خریداری میشود و برای تولید پودرهای شوینده و مایعات ظرفشویی استفاده میشوند، مجددا افزایش قیمت 20 تا 30 درصدی داشتند.»
او با بیان اینکه به جز دو مرحله افزایش قیمت ذکر شده هیچگونه افزایش قیمت دیگری در شویندهها نبوده است دلیل خبرهای منتشرشده و واکنش مردم را اینطور توضیح داد: «آنچه که مصرفکننده به اشتباه متوجه و رسانهای میشود این است که تا به حال کالایی موجود در بازار را میخریده که بعضی از آنها هم تولید سال 98 بوده و امروز کالایی را میخرد که تولید آبان 99 است. چون این دو مرحله افزایش قیمت روی آخرین قیمت تجمیع شده، استنباط میَشود قیمت کالا 90 درصد بالا رفته و دو برابر شده است درصورتی که اگر کالای تولید مهرماه سال جاری را خریداری و بعد از آن کالای تولید آبان ماه را تهیه میکردند متوجه افزایش 40 درصدی قیمت میَشدند.»
فروزش با اشاره به اینکه قیمت مواد اولیه تولید داخل بیش از حد متعارف افزایش پیدا کرده و همچنان در حال گران شدن است و اگر برای آن چارهای اندیشیده نشود تمام تولیدکنندگان را با ضرر و زیان مواجه خواهد کرد افزود: «مواد اولیهای که در بورس عرضه میشود بر اساس FOB (فوب بنادر جنوب) قیمت میگیرد و بسیاری از مواد اولیه مانند مواد پلیمری، LAB، گوگرد، سود سوز آور و سولفاتسدیم قیمتهای جهانی دارد و وقتی قیمتهای جهانی بالا میرود، طبیعتا قیمت فوب بنادر جنوب هم افزایش پیدا میکند و باعث ارشد قیمت آنها در بورس میشود. برای مثال ماده PET که برای بطریهای شفاف استفاده میشود نسبت به مهرماه در هر کیلو 12 هزار تومان افزایش قیمت داشته یا ماده PP که برای بطریهای غیرشفاف استفاده میشود، در بورس هر کیلو 10 هزارتومان گران شده است. همچنین مواد اولیه LAB در مهرماه 24 هزار تومان بوده ولی امروز با هزینه حمل 31 هزار تومان شده است. 30 درصد ماده اولیه پودر و مایع ظرفشویی گران شده ولی صنعت هیچ افزایش قیمتی از آبان ماه نداشته است.»
جمشید فروزش در همین مورد اضافه کرد: «صنعت تا حدودی میتواند این روند را تحمل کند و وقتی به زیان برسد دیگر قادر به تحمل اوضاع نخواهد بود. به عقیده من قیمت نهادههای تولید باید کنترل شود زیرا مصرفکننده هم تا حدودی میتواند این افزایش را تحمل کند و وقتی قیمت مواد اولیه کنترل شود افزایش قیمتی هم در محصول نهایی نخواهیم داشت.»
دبیر انجمن صنایع شوینده بهداشتی و آرایشی ایران صحبتهای مدیرکل تعزیرات در مورد اینکه مواد اولیه شویندهها داخلی هستند را اشتباه دانست و توضیح داد: «بخشی از مواد اولیه در داخل تامین میَشود و بخش قابل توجهی از آن وارداتی است. در زمینه پودرهای شوینده مواد اولیه پودرهای دستی 55 درصد و پودرهای ماشینی 50 درصد در داخل تامین میشود و مابقی وارداتی است. در صابونها 85 درصد مواد اولیه وارداتی و مواد اولیه خمیردندانها 100 وارداتی است. شامپو و مایع دستشویی تقریبا 85 درصد مواد اولیهَشان وارداتی است. مواد اولیه مایعات ظرفشویی حدود 25 تا 30 درصد وارداتی و بقیه داخلی است.»
فروزش مواد اولیه داخلی را متاثر از افزایش قیمت مواد در بورس کالا دانست و گفت: «قیمت مواد اولیه وارداتی ناشی از افزایش قیمتهای جهانی و بورس جهانی است. اگر قرار باشد قیمت مواد اولیه داخل بورس شناور و بر اساس فوب بندرعباس منهای 5 درصد باشد و هیچ کنترلی برروی آن نباشد بنابراین بهتر است قیمت محصولات شوینده بر اساس فوب جهانی با منهای 10 درصد در دلار نیمایی باشد. ولی این قضیه امکانپذیر نیست زیرا مصرفکننده توان خرید مواد شوینده با این قیمت را نخواهد داشت.»
دبیر انجمن صنایع شوینده بهداشتی و آرایشی ایران در پایان با اشاره به اینکه بهتر است به جای محکوم کردن صنعتی که مظلومانه در بدترین شرایط نگذاشته هیچ کمبودی در کشور به وجود بیاید، از آن حمایت کنیم، افزود: «کشورهای پیشرفته در دوران شیوع کرونا با مشکل کمبود محصولات شوینده مواجه شدند ولی در ایران با همت صنعت و انجمن صنایع شوینده بهداشتی و آرایشی ایران هیچ کمبودی در این زمینه حادث نشد.»