عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران:
آزادی عملی که در بخش محصولات مکمل وجود دارد در بخشهای دیگر صنعت داروسازی نیست که نکته مثبتی در این صنعت به حساب میآید.
به گزاش مجله خبری غذا و دارو، عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران درباره شرایط فعلی صنعت مکمل گفت:
مکمل بخشی از صنعت داروست که خوشبختانه طی چند سال گذشته حرکتی رو به رشد داشته است. سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران با بیش از بیست عضو کار خود را شروع کرد و در حال حاضر نزدیک به ۹۰عضو اصلی و وابسته داریم که نشاندهنده رشد این صنعت است. از طرف دیگر با پیگیریهای مداوم سندیکا و سیاستهای کشور، وزارتخانه مجاب شد این صنعت را داخلی کند. قبلا فرآوردههایی که شکل مکمل غذایی و دارویی داشتند وارد میشدند و با این تغییر رویکرد و داخلی شدن صنعت زمینه اشتغالزایی و انتقال بخشی از دانش به کشور فراهم شد که نتیجه آن رشد صنعت بود و در پی افزایش مصرف این محصولات، بعضی از کارخانههای داروسازی نیز به تولید فرآوردههای مکمل روی آوردند.
سال ۹۹ با کمبود شدید منابع ارزی رو بهرو شدیم
دکتر مسعود عبدالکریمی گفت: صنعت در این مدت با چه چالشهایی روبهرو بوده است. هرساله با توجه به فضای کلی اقتصاد کشور هزینهها افزایش پیدا میکند ولی سال ۹۹ با کمبود شدید منابع ارزی رو بهرو شدیم که اواخر سال ۹۸ شروع شده بود و سال ۹۹ هم ادامه پیدا کرد. به همین دلیل تخصیص ارز نیز با مشکل همراه بود و برای تهیه آن به سمت ارزهایی با منشا غیردولتی و نرخهای بالاتر سوق پیدا کردیم.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه مکملها پیش از این هم ارز دولتی نمیگرفتند، شرایط سال گذشته چه تاثیری روی تامین ارز این محصولات داشته است گفت: بله درست است اما نرخ ارز آزاد زیر ۱۰ هزار تومان بود و قیمت ارز به دلیل کمبود منابع به شدت رشد کرد و خدماتی که صنعت داروسازی میگیرد در بخش دارو و مکملها، خدمات گرانی است زیرا همه متاثر از نرخ ارز هستند. سندیکای مکمل اجازه دارد نرخ محصولات را ارزیابی و بررسی کند و پایه فروش را بهروزرسانی نماید. طبق مقرراتی که به تصویب رسیده است و اجازهای که از نهادهای نظارتی مانند سازمان غذا و دارو دریافت کردهایم، قیمت را بهطور مرتب رصد میکنیم و زمانی که لازم باشد قیمت جدیدی در نظر میگیریم تا شرکتها توان اداره خود را داشته باشند. آزادی عملی که در بخش محصولات مکمل وجود دارد در بخشهای دیگر صنعت داروسازی نیست که نکته مثبتی در این صنعت به حساب میآید.
باید آزادی عمل داشته باشیم که سازمان غذا و دارو پذیرفت
وی راجع به این روش قیمتگذاری به دلیل استفاده از ارز آزاد گفت: یکی از دلایل قاعدتا همین است و ما همیشه اعلام کردهایم که برای تولید مکمل نیازی به استفاده از ارزهای پایه و دولتی نداریم و باید آزادی عمل داشته باشیم که سازمان غذا و دارو پذیرفت و وظیفهاش در این بخش را به سندیکا واگذار کرد. البته این کارها با مشورت و نظارت خود سازمان انجام میشود و ارتباط، تعادل و اعتماد خوبی بین سازمان و سندیکا وجود دارد.
عبدالکریمی افزود: زمانی که برای تامین مواد اولیه از ارز غیردولتی استفاده میشود کنترلی روی آن نیست و معمولا از طرف خود تولیدکنندگان اعمال میشود که اگر قیمت محصولی از ارزش آن بیشتر باشد، تولیدکنندگان محصول نهایی آنرا خریداری نمیکنند.
کرونا باعث شد بسیاری از مکملها مصرف بیشتری داشته باشند
عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران در خصوص اینکه آیا سازمان غذا و دارو دخالتی در قیمت مواد اولیه دارد، گفت: اصلا، دفتر رسیدگی به قیمتها در سازمان از چند سال پیش تعطیل شده است. قبلا کنترلی وجود داشت و دفتر نظارت بر قیمتهای مواد، قیمتها را تحت نظر داشت که خود نیز تحت نظارت اداره دارو بود. از وقتی بخش عمدهای از نیازها (مانند مواد بستهبندی و مواد جانبی و…) به سمت ارزهای غیر پایه سوق پیدا کرد، کنترل آن به شرکتها واگذار شد که با توجه به اطلاعات خود و حضورشان در بازار، منابع تامینکننده را با هم مقایسه کنند تا قیمت خیلی خارج از محدوده نباشد. اتفاق دیگر سال گذشته این بود که در سطح جهانی قیمتها دچار تغییر اساسی شد و احتمالا شیوع ویروس کووید ۱۹ هم در بخشی از آن تاثیر داشت و فعالیتها را محدود کرد. کرونا باعث شد بسیاری از اقلام، مصرف بیشتری داشته باشند چون وقتی میگویند سیستم ایمنی بدن باید تقویت شود و سطح آن بالاتر رود نیاز به تامین مواد معدنی، ویتامینها و مکملها بیشتر میشود. مصرف ویتامین C، ویتامین D، زینک، ویتامین E و… به دلیل شیوع ویروس کرونا و توصیههای منابع بهداشتی و پزشکان افزایش پیدا کرد که باعث شد در سطح جهانی شاهد کمبود این فرآوردهها شویم و با توجه به افزایش مصرف و تولید کم، قیمت مواد اولیه و به تبع آن محصول نهایی افزایش پیدا کرد.
حمایتهای بیمهای
وی که با فعالیت مجدد اداره نظارت بر قیمتها در سازمان و کنترل قیمت موافق نیست تاکید کرد: فکر نمیکنم نیازی باشد چون اگر نرخ ارز یکسان شود و نخواهند ارزی برای صنعت داروسازی و مواد اولیه در نظر بگیرند (به جز اقلام خاصی که جزو نیازهای اصلی است) ناچار باید کنترلهایی باشد تا هزینههای دولت کم شود. در کل چنین نیازی نیست چون منابع ریالی و گردش مالی و اقتصادی منقبض میشود و نتیجهاش سرکوب صنعت به خاطر این شیوه تخصیص ارز، کند شدن رشد آن است. فکر میکنم نیازی به کنترل قیمت مواد اولیه و محصول نهایی نیست و به نظرم باید حمایت دولت از مردم در بخش دارو به سمت حمایتهای بیمهای سوق کند.
باید زیرساختهای بیمه را تقویت کنند نه اینکه به بخش صنعت فشار بیاورند و مانع رشد آن شوند. البته بیمه هم باید بداند بر کدام بخش متمرکز شود و منظورم این نیست که صفر تا صد در حمایت بیمه باشد.
عضو هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمی غذایی ایران افزود: به نظر من باید بخشی از کارهای اجرایی خود را واگذار کنند، همانطور که بخش کنترل قیمتها را به سندیکا واگذار کردند که بسیاری از مشکلات را در این زمینه حل کرده است. در حال حاضر مشکل این است که سازمان به دلیل حجم بالای فعالیتهای اجرایی پاسخگوی مراجعین نیست و رسیدگیها کند است. سندیکای مکمل به راحتی میتواند چند نفر متخصص را به عنوان بازوی اجرایی استخدام کند و پروندههای محصولات جدید شرکتها یا تمدید پروانهها را، طبق مقررات بررسی کند و با تعامل باری از دوش آنها بردارد.