نشست بررسی چالشهای ساختاری مدیریت تامین و تنظیم بازار دارویی

نشست بررسی چالشهای ساختاری مدیریت تامین و تنظیم بازار دارویی به همت فدراسیون اقتصاد سلامت در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد.
به گزارش مجله خبری غذا و دارو در این نشست که با حضور رئیس و معاونان سازمان غذا و دارو، اعضای هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی ایران، اعضای فدراسیون اقتصاد سلامت و کارشناسان و دستاندرکاران حوزه دارو برگزار شد، شرکتکنندگان به طرح و بررسی چالشهای ساختاری مدیریت تامین و تنظیم بازار دارویی کشور پرداختند.
از فرصت ها استفاده کنیم
دکتر محمود نجفی عرب در ابتدای این نشست با اشاره به کوتاه بودن عمر مدیریتها در کشور گفت: مدیران حوزه سلامت باید در این فرصتها و بازههای زمانی کوتاه به رفع مشکلات بپردازند.
وی دراینباره بیان کرد: ما در حوزه سلامت کشور و بهطور خاص بخش دارو، یک سری علتها داریم که باعث بروز برخی معلولها شده است. اما ما در اغلب موارد بهجای رفع علتها، به رفع معلولها پرداختهایم.
دکتر نجفی عرب خاطرنشان کرد: امروز تشکلهای حوزه سلامت میتوانند در رفع مشکلات نقشآفرین و گرهگشا باشند و مسئولان در حوزه سیاستگذاری میتوانند از دانش، تجربه و تخصص این گروه استفاده کنند.
وظیفه اصلی ما رفع مشکلات دارو است
دکتر سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو در این نشست عنوان کرد: وظیفه اصلی ما رفع مشکلات حوزه دارو در کشور است و در این زمینه آماده شنیدن مشکلات تولیدکنندگان دارو هستیم و انتظار داریم دوستان فعال در این حوزه موارد را با ما در میان بگذارند.
وی گفت: مشکلات حوزه دارو در دست اقدام هستند؛ برخی از آنها بررسی و رفع شدهاند و بررسی باقی آنها نیز در دست اقدام است.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره اصلاح قوانین موجود در حوزه دارو گفت: ما هم معتقدیم که قوانین حوزه دارو نیاز به بازنگری دارد و انتظارات فعالان این حوزه باید در اصلاح قوانین موردتوجه قرار گیرد اما متاسفانه هنوز موفق به ایجاد این تغییرات نشدهایم و در این زمینه همچنان در تلاش هستیم.
وی درباره واردات دارو نیز یادآور شد: ما نمیتوانیم منتظر بمانیم که دوستانی که تعهد دادهاند آیا میتوانند به تعهد خود عمل کنند یا نه و به همین دلیل مجبوریم در کنار تولید واردات را نیز مدنظر داشته باشیم.
دکتر محمدی درباره تامین مواد اولیه دارویی نیز تاکید کرد: هر جا تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه با تاخیر مواجه شوند، بلافاصله مسیر واردات را پیگیر خواهیم بود زیرا نمیتوانیم در مورد تامین داروی موردنیاز کشور ریسک کنیم. بنابراین از تولیدکنندگان دارو درخواست داریم تا نیازهای مواد اولیه خود را با سازمان در میان بگذارند.
وی همچنین تاکید کرد: این اتفاق خوبی نیست که داروهایی در پخش بماند و توزیع نشود و لطفا اگر با چنین مواردی برخورد دارید، حتما به ما اطلاعرسانی کنید.
حاکمیت نباید در حوزه دارو ایجاد ریسک کند
دکتر عباس کبریایی زاده، عضو هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در این نشست عنوان کرد: در حوزه سلامت، حاکمیت با استفاده از دانش جهانی و مدلهای ارائه شده تا امروز میتواند تعیین کند که چگونه عمل کند. آموزههای موجود در این حوزه گوشزد میکند که آیا عملکردهای ما آینده بهتر را رقم میزند و آیا این عملکردها عاری از فساد است یا نه.
وی گفت: اگر جامعه مداخلات بیرونی زیادی دارد باید از روش مدیریت ریسک استفاده کرد. و با شرایط موجود باید به نهادهای استراتژیست مثل دولت و مجلس گفت که لطفا ریسکهای استراتژیک ایجاد نکنند.
دکتر کبریایی زاده گفت: در این سالها دولت حتی یک ماشین به صنعت داروسازی اضافه نکرده است و این موضوع باید مطالبه ما باشد که حاکمیت در حوزه دارو ایجاد ریسک نکند.
آفتها را رفع کنیم
دکتر علیرضا شهپرست، مدیرکل غذا و داروی وزارت صنعت، معدن و تجارت در صحبتهای خود در این نشست سه آفت اصلی را برای نظام مدیریتی کشور در حوزههای مختلف از جمله دارو برشمرد.
دکتر شهپرست دراینباره تاکید کرد: تعارف، نگاه و تعصب بخشی و عدم وجود تجربه صنفی و صنعتی سه آفت اصلی نظام مدیریتی است که باید به رفع آنها پرداخت.
تعارضهای ساختاری باید اصلاح شود
دکتر محمد عبدهزاده رئیس هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران یکی دیگر از اعضای پنل در این نشست بود.
دکتر عبدهزاده در صحبتهای خود خاطرنشان کرد: نظام دارویی کشور دچار تعارضاتی است که به این حوزه آسیب میزند. سازمان غذا و دارو بهعنوان رگولاتور نمیتواند بهصورت توامان متولی کمیت و کیفیت این کالا باشد.
وی گفت: سازمان غذا و دارو در حال حاضر درعینحال که در بخشی از وظایف خود باید از صنعت دارو حمایت کند و از سوی دیگر باید در بخش دیگری از وظایف خود حامی حقوق مصرفکننده باشد یعنی اگر برای حمایت از صنعت دارو قیمتگذاری دارو را اصلاح کند، باید جوابگو باشد و اگر قیمت را برای حمایت از مصرفکننده اصلاح نکند باز باید جوابگو باشد.
دکتر عبدهزاده در ادامه تاکید کرد: بنابراین نیاز است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب این تعارضها در بخشهای مختلف اصلاح شود.
ذینفعان حوزه دارو، همراه نیستند
دکتر محمد پیکانپور مدیرکل امور داروی سازمان غذا و دارو در این نشست گفت: در ایرانفارما گفتم متاسفم که چقدر باید تلاش بکنیم تا نهادهای بالادستی متوجه مشکل شوند و نمونه این موضوع مشکلات امروز حوزه دارو بود که علیرغم ارائه بیش از 300 صفحه مکاتبات و مستندات، از اردیبهشت تا آبان ماه روی زمین ماند.
وی درباره ایرادهای ساختاری موجود در نظام دارویی کشور نیز بیان کرد: کسانی که در سال ۸۹ نطفه سازمان غذا و دارو را از ترکیب دو نهاد مختلف بستهاند، باید پیشبینی میکردند که با وجود چنین مشکلات ساختاری، این نهاد نخواهد توانست بازده و خروجی مناسبی داشته باشد.
دکتر پیکانپور در ادامه عنوان کرد: ما قصورات موجود در سازمان را به جان میخریم و برای رفع آنها همه تلاش خود را انجام میدهیم اما همه مشکلات را نمیتوان با این ساختار، بهراحتی حلوفصل کرد؛ مشکل امروز ما، مشکل مجری نیست و باید ساختارهای بالادستی اصلاح شوند.
وی درباره قیمتگذاری داروها در کمیسیون قیمت خاطرنشان کرد: در این ساختار ما در یک ماه گذشته به اندازه ۴ ماه گذشته در بحث اصلاح قیمتها فعالیت داشتهایم و قیمت دادهایم ولی با این روند هم ۵۰ درصد داروها در سال قیمت نخواهند گرفت.
دکتر پیکانپور در ادامه صحبت خود، درباره شرایط تحقق حاکمیت خوب در حوزه دارو نیز گفت: موضوع حاکمیت خوب بحثی نسبتا قدیمی در نظام مدیریت است که از سال ۲۰۰۷ میلادی مطرح شده ولی ما در این موضوع چندان به مشارکت ذینفعان که یکی از اصول مهم در این ساختار است نپرداختهایم.
وی گفت: بدنه صنعت در مسائل حوزه، دارو همراه نیست در حالی که باید به این موضوعات بهصورت جدی ورود پیدا کند. فعالان حوزه دارو باید در مورد مطالبات خود اقدام کنند و خواستههای خود را بهصورت مدون مطرح کنند.
کارگروهی با حضور نخبگان تشکیل دهیم
دکتر نجفی عرب در پایان این نشست گفت: همه فعالان صنعت دارو اعتقاد داریم ضعفهای ساختاری زیادی در این حوزه وجود دارد اما نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم و هیچ کاری برای بهبود وضعیت موجود انجام ندهیم.
وی دراینباره ادامه داد: برای مدیریت بهتر وضعیت این بخش پیشنهاد میکنم که با حکم وزیر یا رئیس سازمان غذا و دارو با حضور نخبگان این حوزه برای مدیریت مشکلات موجود در سیستم دارویی کشور تشکیل شود.