1

دکتر قانعی: بیشترین صادرات زیست فناوری کشور در حوزه دارو است

مصطفی قانعی - نشست خبری - ستاد زیست فناوری - 03 - fdmag

نشست خبری دکتر مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پیرامون برنامه ها و اهداف این ستاد برگزار شد. در این نشست موضوعاتی از قبیل تاثیر زیست‌فناوری در اقتصاد کشور، تولیدات سلامت‌محور، صادرات و واردات و آینده حوزه زیست‌فناوری در کشور به بحث گذاشته شد.

به گزارش مجله خبری غذا و دارو دکتر قانعی در این نشست گفت: حوزه زیست فناوری به قدری در جهان تاثیر داشته که می توان گفت بیشترین بخش حوزه های تحقیق و توسعه در این حوزه بوده است و دلیل آن ورود رشته های مختلف به این حوزه بوده است. ما کمتر حوزه ای را سراغ داریم که تا این حد بین رشته ای عمل کرده باشد.

دکتر قانعی با ارائه گزارشی از فعالیت‌های ستاد توسعه زیست فناوری، به بیان شکل گیری توسعه زیست فناوری در کشور پرداخت و گفت: طبق تعیین شورای عالی انقلاب فرهنگی، وظیفه اصلی ستاد توسعه زیست فناوری برنامه‌ریزی، هماهنگی، هم‌افزایی و حمایت در این حوزه است.

وی تحقق کسب ۳ درصد از بازار زیست‌فناوری را از برنامه‌های این ستاد دانست اظهار کرد: حوزه زیست فناوری در جهان تأثیرات شگرفی در اقتصاد دارد و توانسته اشتغال و رشد کشورها را تا حد زیادی به نقطه مطلوب برساند.

زیست‌فناوری و دستاوردهای حوزه mRNA

دکتر قانعی با اشاره به فعالیت ۷۰۰ شرکت دانش ‌بنیان در حوزه زیست فناوری گفت: بر اساس پیش بینی‌ها تا ۵ سال آینده واکسن‌ها، روش درمانی و شیوه‌های تشخیصی مبتنی بر mRNAها عرضه خواهد شد.

وی یکی از حوزه های فعالیت زیست فناوری را در موضوع mRNA و دستاوردهای پیرامون آن ذکر کرد که در کشور به تحقیق در حوزه واکسن سرطان می پردازد.

دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: در حال حاضر تحقیقات روی واکسن بیماری کرونا بر اساس تکنولوژی mRNA نیز ادامه دارد. فناوری این واکسن (رناپ) به تایید رسیده است و مجوز مرحله بالینی را دریافت کرده است.

دکتر قانعی افزود: ما توانستیم در طول دوره کرونا ۶ فناوری را در تولید واکسن کووید-۱۹ توسعه دهیم و اکنون ۶ واکسن داریم و این در حالی بود که ما در ۶ ماه ابتدایی شیوع کرونا در تولید واکسن کرونا از سایر کشورها عقب بودیم.

وی در این باره خاطرنشان کرد: در حال حاضر در سازمان بهداشت جهانی، نام ایران در صدر لیستی آمده که توانسته ۶ فناوری را برای تولید ۶ واکسن کرونا به تولید برساند.

مصطفی قانعی - نشست خبری - ستاد زیست فناوری - 01 - fdmag

 

عرصه‌های کاربردی زیست‌فناوری

دکتر قانعی گفت: آینده علم در لبه دانش حرکت می کند و در سال های آتی روش های سنتی در علم نمی تواند جوابگوی نیازها باشد. بنابراین یکی از اهداف ما پیوند دادن این حوزه در مراکز دانش به صنعت است.

دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: تحریم ها باعث شد که ما ملزم به تبعیت از قوانین بین المللی تولید دارو نباشیم و توانستیم در حوزه تولید بیوتکنولوژی در منطقه سرآمد شویم و تهدیدها را در این حوزه به فرصت تبدیل کنیم.

وی تاکید کرد: خواهش و درخواست ما از حکمرانی و سازمان برنامه و بودجه این است که ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی را به حوزه زیست فناوری اختصاص دهد.

دکتر قانعی در این باره افزود: ما در حوزه سلامت پیشرفت خوبی داشته ایم و دانش بنیان های متعدد موجود در این حوزه می تواند شاخصی برای آن باشد. ما در حوزه سلامت اعلام کرده ایم که می توانیم ظرف ۴ سال ۱.۸ میلیارد دلار از بار ارزی کشور را کاهش دهیم.

وی درباره بودجه اختصاص یافته به حوزه زیست فناوری در بودجه ۱۴۰۲ گفت: بودجه امسال برای این حوزه ۲۰۰ میلیارد تومان بوده که برای سال آینده نیز افزایشی برای آن در نظر گرفته نشده است.

مصطفی قانعی - نشست خبری - ستاد زیست فناوری - 05 - fdmag

واردات و صادرات حوزه زیست‌فناوری

دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ادامه خاطرنشان کرد: کشورهای منطقه برای دست یابی به محصولات سلامت محور ما در حوزه زیست فناوری بسیار علاقه مند هستند اما ما به دلیل مسائل سیاسی نمی توانیم به بسیاری از این بازارها ورود کنیم. اما با کشورهایی مانند روسیه، ترکیه و عمان در حوزه فناوری های مشترک و فرآورده ها تعاملات خوبی شکل گرفته است.

دکتر قانعی درباره صادرات حوزه زیست فناوری نیز بیان کرد: از صادرات حوزه دانش بنیان، همواره سهم بیش از ۶۵ درصدی مربوط به زیست فناوری و در بیشتر موارد مربوط به حوزه دارو و سلامت بوده و است. محصولات زیستی کشور در حال حاضر به بیش از ۱۷ کشور جهان صادر می شود.

وی درباره واردات محصولات حوزه زیست فناوری به صورت بالک از کشورهای دیگر تصریح کرد: در این حوزه کشورهای رگولیتد (نظام مند) و آنرگولیتد (غیرنظام مند) وجود دارند. به طور قطع ما به شدت با واردات محصولات به صورت بالک از کشورهای غیرنظام مند، به دلیل نظارت های ناکافی در روند تولید آن مخالفیم اما واردات این محصولات از کشورهای نظام مند -درصورت عدم وجود تولید داخلی- منعی نخواهد داشت.

دکتر قانعی درباره ضعف های موجود در حوزه زیست فناوری کشور نیز گفت: تصویری که ما از زیست فناوری ایران ارائه می دهیم باید صحیح و مبتنی بر واقعیت باشد. ما می پذیریم که ضعف هایی در این حوزه وجود دارد اما باید این نکته را نیز در نظر بگیریم که بسیاری از کشورها در همین مواردی که ما ضعف داریم، به اندازه ما رشد نداشته اند و ما نسبت به آنها جلوتر هستیم.

تهیه و تنظیم: پیمان صفردوست