دکتر ترحمی: تنزیل، اثربخشی اوراق “گام” را از بین میبرد

یکی از طرح هایی که برای کاهش مشکلات اقتصادی صنایع دارویی کشور و تامین نقدینگی مورد نیاز این شرکت ها در نظر گرفته شده، طرح تامین مالی زنجیره ای و عرضه اوراق گام بوده است. اما این طرح و نحوه اجرای آن همچنان با نقدهایی از سوی تولیدکنندگان و فعالان صنایع دارویی کشور همراه است.
دکتر پیمان ترحمی مدیرعامل شرکت داروسازی خوارزمی در گفتوگو با مجله خبری غذا و دارو با تایید ویژگیهای مثبت طرح تامین مالی زنجیرهای دارو، تاکید کرد: البته این طرح در اجرا دارای اشکلاتی به ویژه در نحوه عرضه و کاربرد اوراق گام است که باید مورد توجه قرار گیرد.
دکتر ترحمی در توضیح این موضوع گفت: مشکل اصلی این طرح که با محوریت عرضه اوراق گام اجرا میشود، موضوع وثایق است. یعنی بانک درباره این اوراق نیز نگاهی شبیه به وامها دارد و به همین دلیل بسیاری از شرکتهای دارویی نمیتوانند از این اوراق برای رفع مشکلات اقتصادی خود استفاده کنند.
وی در ادامه افزود: مشکل دیگر و اساسی در مورد اوراق گام این است که تضمینی از سوی بانک که صادر کننده اوراق است برای دریافت آن وجود ندارد. مواردی مثل مالیات و بیمه که تاکید سیاستگذاران طرح تامین مالی زنجیرهای بر پرداخت آنها از طریق اوراق گام است نیز نمیتواند چندان کارآمد باشد. زیرا مواردی مثل بیمه و مالیات نیز در هر حال حدی دارد و باز هم مازاد اوراق گام باید تنزیل و تبدیل به پول نقد شود تا شرکتهای داروسازی بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
مدیرعامل شرکت داروسازی خوارزمی درباره امکان استفاده از اوراق گام در طول زنجیره تامین و تولید نیز خاطرنشان کرد: در حلقههای میانی زنجیره این امکان وجود دارد اما در انتهای زنجیره و حلقههای پایینی آن، دریافتکننده این اوراق باز هم ناچار است با پذیرش تنزیل، آنها را به بانک برگرداند. ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که مثلا شرکت کارتنسازی طرف قرارداد شرکتهای داروسازی، اوراق گام را از ما قبول کند در حالی که خود بانک نیز آن را بدون تنزیل قبول نمیکند.
دکتر ترحمی در پایان تاکید کرد: طرح تامین مالی زنجیرهای در صنعت دارو از طریق اوراق گام زمانی محقق خواهد شد که بانک مرکزی به عنوان صادر کننده این اوراق، آنها را بدون تنزیل بپذیرد.//