Page 58 - 34
P. 58

‫دیگر‪ ،‬گزارش شده است‪.‬‬           ‫مسمومیت‪ ،‬به مجموعه واکن ‌شهایی گفته م ‌یشود‬            ‫انواع مسمومیت‬
‫بسیاری از میکرو ‌بها در گذشته‪ ،‬ب ‌هعنوان عامل‬          ‫که بعد از آلودگی با مواد مضر سلامتی‪ ،‬س ‌مهای‬
‫مسمومیت غذایی محسوب نم ‌یشدند‪ ،‬اما اخیراً تحت‬          ‫تولید شده برخی میکروارگانیس ‌مها و یا افزایش مقدار‬
‫عنوان میکرو ‌بهای بیمار ‌یزای پنهان یا نوظهور‬          ‫یک ماده معمول در بدن‪ ،‬اتفاق م ‌یافتد‪ .‬ریشه لغوی‬
‫شناسایی شد‌هاند‪ ،‬اهمیت این میکرو ‌بها در ایجاد‬
‫مسمومیت غذایی‪ ،‬روز به روز بیشتر م ‌یشود‪ ،‬ب ‌‌هویژه‬     ‫‪ intoxication‬از کلمه یونانی ‪ ،Toxicon‬به معنای‬
‫اینکه برخی از آ ‌نها قادرند‪ ،‬تحت شرایط یخچالی و‬                     ‫ماده شیمیایی مضر‪ ،‬گرفته شده است‪.‬‬
‫در محیط با اکسیژن کم‪ ،‬زنده مانده و رشد کنند و‬
‫برخی نیز حتی با تعداد اندک‪ ،‬قادر به ایجاد بیماری‬                              ‫عوامل مسمومی ‌تزا‬
‫هستند‪ ،‬که این مورد زنگ خطری جدی‪ ،‬برای سلامت‬            ‫عوامل مسمومی ‌تزا م ‌یتوانند باکتر ‌یها‪ ،‬ویرو ‌سها‪،‬‬
                                                       ‫برخی انگ ‌لها‪ ،‬فلزات خاص و مواد پرتوزا باشند‪ .‬این‬
                 ‫مصر ‌فکنندگان مواد غذایی است‪.‬‬         ‫آلودگ ‌یها م ‌یتوانند همچنین در انسان ایجاد بیماری‬
                                                       ‫عفونی کنند و یا اینکه فقط تحت تاثیر سموم مترشحه‬
                   ‫عوامل ایجاد مسمومیت‬                 ‫آ ‌نها‪ ،‬مسمومیت ایجاد گردد‪ .‬در بعضی مواقع‬
‫میکرو ‌بهامسئولبخشعمد‌هایازمسمومی ‌تهای‬                ‫مسمومی ‌تها و عفون ‌تها م ‌یتوانند تواما ایجاد گردند‪.‬‬
‫غذایی هستند‪ ،‬هرچند که در این میان نباید آلودگی‬
‫غذا با انواع مواد افزودنی‪ ،‬فلزات سنگین (مانند سرب‪،‬‬     ‫طبق نظریه ‪Harrigan‬و ‪ Park‬مسمومی ‌تهای‬
‫آرسنیک‪ ،‬جیوه و کادمیوم)‪ ،‬باق ‌یمانده سموم دفع‬          ‫ایجاد شده توسط میکروارگانیس ‌مها به مراتب بیشتر‬
‫آفات نباتی و همچنین سایر مواد سم ‌ی که در مراحل‬
‫تولید‪ ،‬نگهداری و فرآوری غذا ایجاد م ‌یشوند (مانند‬              ‫از مسمومی ‌تهای شیمیایی‪ ،‬اتفاق م ‌یافتند‪.‬‬
                                                       ‫در ایالات متحده آمریکا‪ ،‬بین سال‌های ‪ ۱۹۷۷‬تا‬
    ‫نیتروزامین و آفلاتوکسین) را‪ ،‬از نظر دور داشت‪.‬‬      ‫‪ ۱۹۸۱‬حدود ‪ ۹۵۴‬اپیدمی ثبت شده‪ ،‬که همگی‬
‫غذاهای مسمو ‌مکننده معمولاً بو یا مزه ناخوشایندی‬
‫ندارند‪ ،‬اما پس از مصرف‪ ،‬علائم بالینی بسیار حادی‬                 ‫به‌علت مصرف غذای آلوده ایجاد شده‌اند‪.‬‬
                                                       ‫متأسفانه‪ ،‬در کشورهای جهان سوم و حتی در‬
                                 ‫ایجاد م ‌یکنند‪.‬‬       ‫بسیاری از ممالک اروپایی‪ ،‬آمار دقیقی از اپیدمی‌ها و‬
‫میکرو ‌بهایی که مواد غذایی را آلوده م ‌یکنند‪ ،‬با‬       ‫ب ‌هویژه تعداد انواع مسمومی ‌تها و بیماری‌های ناشی‬
‫چشم غیرمسلح دیده نم ‌یشوند‪ ،‬اما همین موجودات‬
‫زنده میکروسکوپی‪ ،‬تحت شرایط خاصی م ‌یتوانند با‬                  ‫از مصرف غذای آلوده‪ ،‬در دسترس نیست‪.‬‬
‫تولید سموم ویژ‌های در مواد غذایی‪ ،‬مسمومی ‌تهای‬         ‫بد نیست بدانیم‪ ،‬کارشناسان سازمان جهانی‬
‫بسیار خطرناکی ایجاد کنند‪ ،‬که برخی از آ ‌نها م ‌یتواند‬  ‫بهداشت اعلام کردند که تعدادی از نوزادان شیرخوار‬
‫کشنده باشد‪ ،‬هرچند که اغلب این مسمومی ‌تها‬              ‫و اطفال زیر پنج سال در ‪ ،۱۹۸۰‬در اثر اسها ‌لهای‬

         ‫معمولاً ظرف ‪ ۲۴‬ساعت‪ ،‬برطرف م ‌یشوند‪.‬‬             ‫ناشی از مسمومیت‪ ،‬جان خود را از دست داد‌هاند‪.‬‬
‫سالمونلاها‪ ،‬کلستریدیوم بوتولینوم‪ ،‬کلستریدیوم‬
‫پرفرنژنس‪ ،‬استافیلوکوک طلائی‪ ،‬اشریشیا کلی‪،‬‬                                        ‫انواع مسمومیت‬
‫شیگلا‪ ،‬یرسینیا و باسیلوس سرئوس از جمله‬                                          ‫مسمومیت غذایی‬
‫باکتر ‌یهایی هستند‪ ،‬که ب ‌هطور معمول‪ ،‬در ایجاد‬         ‫طی سا ‌لهای اخیر‪ ،‬وقوع مسمومی ‌تها و‬
‫انواع مسمومی ‌تهای غذایی نقش دارند‪ .‬در مقایسه‬          ‫بیمار ‌یهای میکروبی ناشی از غذا‪ ،‬ن ‌هتنها در کشورهای‬
‫با باکتر ‌یها‪ ،‬نقش ویرو ‌سها در ایجاد بیمار ‌یهای‬      ‫در حال توسعه‪ ،‬بلکه در کشورهای توسعه یافته نیز که‬
‫غذایی‪ ،‬کمتر مورد توجه قرار گرفته است‪ ،‬که شاید‬          ‫از استانداردهای بهداشتی بالایی برخوردارند‪ ،‬به نحو‬
‫دلیل عمده آن‪ ،‬مربوط به مشکلات تکنیکی برای‬                                 ‫چشمگیری افزایش یافته است‪.‬‬
‫جداسازی ویرو ‌سها از مواد غذایی و کشت آ ‌نها باشد‪.‬‬     ‫این نوع مسمومی ‌تها‪ ،‬از عمده بیمار ‌یهای جوامع‬
‫انگ ‌لهای ت ‌کیاخت ‌های نیز‪ ،‬قادر به رشد در مواد‬       ‫کشورهای مختلف جهان‪ ،‬ب ‌هشمار م ‌یرود‪ .‬طبق‬
‫غذایی نیستند ولی کیست آ ‌نها م ‌یتواند به مدت‬          ‫مطالعات انجام شده‪ ،‬همه ساله بیش از هزار میلیون‬
‫طولانی در غذا به حیات خود ادامه دهد که از میان‬         ‫مورد اسـهال حاد‪ ،‬در بیــن بچ ‌ههای زیر پنج سال در‬
‫آ ‌نها م ‌یتوان به آمیب آنتاموبا هیستولیتیکا‪ ،‬ژیاردیا‬  ‫ممالک آفریقا‪ ،‬آسیا‬
‫و کریپتوسپوریدیوم اشاره کرد‪ .‬حضور قار ‌چها نیز در‬      ‫(به استثنای چین) و‬
‫مواد غذایی از نظر تولید مواد سم ‌ی موسوم به مایکو‬      ‫آمریکای لاتین‪ ،‬اتفاق‬
                                                       ‫م ‌یافتد که به‬
                    ‫توکسی ‌نها‪ ،‬حائز اهمیت است‪.‬‬        ‫مرگ بیش از پنج‬
                                                       ‫میلیون نفر منجر‬
                     ‫مسمومیت با سالمونلا‬               ‫م ‌یشود‪،‬‬
‫سالمونلوزیس‪ ،‬نام عفونتی است که ب ‌هوسیله‬               ‫در حال ‌یکه‬
‫باکتری سالمونلا ایجاد م ‌یشود‪ .‬از جمله مواد غذایی‬      ‫موارد واقعی‬
‫که این نوع مسمومیت در اثر مصرف آ ‌نها دیده شده‬         ‫مسمومی ‌تهای‬
‫است‪ ،‬عبارتند از‪ :‬گوشت‪ ،‬مرغ‪ ،‬تخ ‌ممرغ‪ ،‬ماهی دودی‬        ‫غذایی‪ ۱۰ ،‬تا ‪۱۰۰‬‬
                                                       ‫برابر بیشتر از موارد‬
                                  ‫و شیر خشک‪.‬‬
‫به گفته کارشناسان بهداشت مواد غذایی‪ ،‬احتمال‬
‫آلودگی غذاهایی که پروتئین بالایی دارند (مانند شیر‬
‫و صدف خوراکی) با گونه خاصی از این باکتری‪ ،‬به نام‬
‫سالمونلا تیفی (عامل تب تیفوئید) بسیار محتمل است‪.‬‬
‫ه ‌مچنین پس از مصرف غذاهای پخت ‌های‪ ،‬که قبل‬
‫از مصرف مجدد‪ ،‬خوب گرم نشد‌هاند یا سرد مصرف‬

                                                                                                                             ‫‪56‬‬
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63