Page 58 - 32
P. 58

‫ترکیبات غذا ‪ -‬دارو‬

                  ‫و تولید مواد غذایی فراسودمند‬

                                          ‫مسعود قنبری٭‪ ،۱‬مجید سعیدی ‪ ،2‬امیر محمد مرتضویان‪3‬‬

   ‫‪ .1‬دانشجوی دوره دکتری علوم و صنایع غذایی‪ ،‬انستیتو تحقیقات تغذی ‌های و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی‪،‬‬
      ‫تهران‪ ،‬ایران‪ *(.‬نویسنده مسئول‪ :‬تهران‪ ،‬دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی‪ ،‬انستیتو تحقیقات تغذی ‌های و صنایع غذایی)‬
                                                       ‫‪masoud.iran39@gmail.com‬‬
                              ‫‪ . 2‬استاد دانشکده داروسازی‪ ،‬دانشگاه علوم پزشکی مازندران‪ ،‬ساری‪ ،‬ایران‪.‬‬

 ‫‪ .3‬دانشیار گروه آموزشی علوم و صنایع غذایی‪ ،‬انستیتو تحقیقات تغذی ‌های و صنایع غذایی‪ ،‬دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی‪،‬‬
                                              ‫دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی‪ ،‬تهران‪ ،‬ایران‪.‬‬

                                                                                                                  ‫چکیده‬
‫مصرف مواد غذایی مغذی تأثیر مهمی بر سلامتی و تندرستی انسان دارد‪ .‬ترکیبات زیست فعال غذایی‪ ،‬ترکیباتی طبیعی هستند که دارای‬
‫فعالیت بیولوژیکی بوده و در بعضی از موارد ارزش تغذی ‌های هم دارند‪ .‬ترکیبات زیست فعال ب ‌هدلیل نقش تائید شده آ ‌نها در رشد و نمو انسان و‬
‫علاوه بر این در کاهش خطر بیمار ‌یها نقش مهمی در سلامت و ایمنی جامعه ایفا م ‌یکنند‪ .‬مصرف ترکیبات زیست فعال موجود در میو‌هجات‬
‫و سبز ‌یها به مبارزه با بیمار ‌یهای قلبی‪ ،‬سرطان‪ ،‬چاقی‪ ،‬دیابت و اختلال در دستگاه گوارش کمک م ‌یکند‪ .‬به تازگی مطالعات زیادی بر روی‬
‫انواع مواد غذایی و فرآورد‌ههای طبیعی دیگر(بیشتر بر پایه گیاهی) و بررسی این احتمال که آ ‌نها منبع عوامل درمانی و پیشگیر ‌یکننده‬
‫هستند‪ ،‬انجام شده است‪ .‬در این رابطه آن گروهی از مواد غذایی فراسودمند نامیده م ‌یشوند که اگر ب ‌هطور منظم و مناسب مصرف شوند علاوه‬
‫بر خواص طبیعی خود‪ ،‬تأثیرات سلامت بخش سودمندی نیز دارند‪ .‬تولیدکنندگان برای ساخت مواد غذایی فراسودمندی که جاذبه حسی‬
‫قابل پذیرش و همچنین فواید سلامت بخشی مطلوبی داشته باشند‪ ،‬نم ‌یتوانند به همین سادگی ترکیب غذا‪-‬دارو را به ماده غذایی اضافه‬
‫کنند‪ .‬استفاده مناسب از روش کپسوله کردن برای پایدارسازی ترکیبات غذا‪-‬دارو انتقال مؤثر آ ‌نها ب ‌هوسیله مواد غذایی را قادر م ‌یسازد‪.‬‬
‫طراحی دقیق سیستم انتقال‪ ،‬به محافظت از این ترکیبات حساس به تن ‌شهای محیطی و فرآیندی که در طی ساخت مواد غذایی با آن روبرو‬
‫م ‌یشوند کمک م ‌یکند و از برهم کن ‌شهای نامطلوب ترکیبات غذا‪-‬دارو با ترکیبات موجود در ماتریکس غذایی جلوگیری م ‌یکند‪ .‬افزایش‬
‫علاقه به این فرآورد‌هها هم برای مصر ‌فکنند‌هها و هم برای صنعت‪ ،‬ب ‌هدلیل اینکه سبب بهبود کیفیت زندگی‪ ،‬بالا بردن ارزش باقیماند‌ههای‬

                                                   ‫صنعتی (فرآورد‌ههای جانبی) و خلق اختراعات بیشتر م ‌یشود‪ ،‬مفید خواهد بود‪.‬‬
       ‫واژ ‌ههای کليدی‪ :‬ترکیبات غذا‪-‬دارو‪ ،‬ترکیبات زیست فعال‪ ،‬کپسوله کردن‪ ،‬سیستم انتقال‪ ،‬مواد غذایی فراسودمند‪.‬‬

                                                                                                                  ‫مقدمه‬
‫افزایش امید به زندگی و تغییر در سبک زندگی منجر به افزایش شیوع بیمار ‌یهای مزمنی مانند پوکی استخوان‪ ،‬دیابت‪ ،‬فشارخون و‬
‫سرطان شده است‪ .‬در این رابطه برای اولین بار در سال ‪ 1990‬میلادی مواد غذایی فراسودمند در ژاپن جهت جلوگیری از ابتلا به این‬

                                                                   ‫بیمار ‌یها و کاهش هزین ‌ههای درمانی به بازار عرضه شدند(‪.)1‬‬
‫مواد غذایی مختلف دارای ترکیبات خاصی هستند که دارای فواید سلامت بخشی بوده و در نتیجه یک فرصت عالی را برای بهبود‬
‫سلامی و تندرستی فراهم م ‌یآورند‪ .‬ویژگ ‌یهای(مزایای) دارویی مواد غذایی از زما ‌نهای بسیار دور مورد کاوش قرار گرفت ‌هاند(‪ .)2‬مطالعات‬
‫اپیدمیولوژیک توانست ‌هاند بین مصرف مواد غذایی با منشأ گیاهی(میوه‪ ،‬سبزی و دان ‌ههای غلات کامل) و گستر‌های از مزایای سلامت بخشی‬

                                                                                                         ‫رابطه برقرار کنند‪.‬‬
‫مهمترین مواد زیست فعال گیاهی که در رژیم غذایی وجود دارند و خواص سلامت بخشی دارند عبارت اند از‪ :‬گلوکز اینولا ‌تها‪ ،‬ترکیبات‬
‫حاوی سولفور در گیاهان خانواده سیر‪ ،‬ترپنوئیدها(کاروتنوئیدها‪ ،‬منوترپ ‌نها و فیتواسترو ‌لها) و گرو‌ههای مختلف پل ‌یفن ‌لها (آنتوسیانی ‌نها‪،‬‬
‫فلاو ‌نها‪ ،‬ایزوفلاو ‌نها‪ ،‬الاژیک اسید و‪ )...‬این ترکیبات ذکر شده را نم ‌یتوان ب ‌هطور واقعی غذا نامید و برای مشخص کردن آ ‌نها از ترکیب‬
‫واژه مغذی و دارویی استفاده نموده و واژه جدید ‪ Nutraceuticals‬برای آ ‌نها به کار م ‌یرود که ما آن را غذا‪ -‬دارو ترجمه م ‌یکنیم‪ .‬در‬
‫سا ‌لهای اخیر مجامع علمی‪ ،‬تولیدکنند‌هها و مصر ‌فکنند‌هها توجه و علاقه زیادی به این ترکیبات غذا‪-‬دارو نشان داد‌هاند‪ .‬فهرست ترکیبات‬
‫غذا‪ -‬دارو (ویتامی ‌نها‪ ،‬پروبیوتی ‌کها‪ ،‬پپتیدهای بیواکتیو‪ ،‬آنت ‌یاکسیدا ‌نها و‪ )...‬بسیار طولانی است و مستندات علمی برای حمایت از اجزایی‬
‫از مواد غذایی که بهبود دهنده سلامتی هستند ب ‌هطور مداوم در حال پیشرفت است(‪ .)3‬در مورد مواد غذایی فراسودمند (هدفمند ) تعریفی‬
‫مشخص‪ ،‬دقیق و جهان شمول در دست نیست‪ .‬با این وجود‪ ،‬تعریفی که از مجموع منابع و مستندات قابل استنباط است را م ‌یتوان به شرح‬
‫زیر خلاصه کرد‪ :‬ماده غذایی فراسودمند‪ ،‬ماد‌های است که دربردارنده دست کم یک خاصیت سلامت بخش مشخص و به اثبات رسیده‪ ،‬افزون‬
‫بر خواص تغذی ‌های پایه باشد و ب ‌هصورت هدفمند توسط تولیدکننده تولید یا توسط دانشمندان علم تغذیه توصیه و توسط مصر ‌فکننده مصرف‬
‫شود‪ .‬خواص تغذی ‌های پایه سبب ایجاد و حفظ سلامت عمومی بدن که دربردارنده پدید‌ههای رشد و نمو‪ ،‬ترمیم یا تجدید سلولی و نگهداری‬

                                                                                      ‫وضعیت عمومی بدن است‪ ،‬م ‌یشود(‪.)4‬‬

                                                                                                                                          ‫‪56‬‬
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63