Page 63 - 32
P. 63

‫دمای اتاق یا دمای بدن کریستاله شده است(به شکل خشت سفید در شکل) و مواد هست ‌های(دایر‌ههای سیاه) در فاز چربی کریستاله شده‪،‬‬
                  ‫کپسوله شد‌هاند‪ .‬نشان داده شده که ‪ SLN‬مزی ‌تهایی دارد مثل رهاسازی کنترل شده و هدفمند‪ ،‬پایداری خوب‪ ،‬زیست تجزی ‌هپذیری و زیست‬
                  ‫سازگاری عالی و ارزا ‌نتر از نانو حام ‌لهای پلیمری یا بر پایه سورفکتانت(‪ .)55‬معایب بالقوه ‪ SLN‬عبارت است از‪ :‬ظرفیت بارگذاری پایین‬
                  ‫مخصوصاً اگر مواد هست ‌های حلالیت کمی در چربی داشته باشند‪ SLN ،‬دارای میزان آب بالایی است(‪ 70 - 99/9‬درصد ) و وقتی که در طی‬

                                                                       ‫نگهداری انتقال فاز مایع به جامد رخ م ‌یدهد ترکیدن اتفاق خواهد افتاد(‪.)56‬‬

                                                                                                     ‫نانو ذرات چربی بدون ساختار(‪)NLC‬‬
                  ‫‪ NLC‬نوع اصلاح شده ‪ SLN‬است‪ NLC .‬دارای هم لیپید جامد و هم لیپید مایع است در حال ‌یکه ‪ SLN‬دارای لیپید جامد در فاز لیپیدی‬
                  ‫است‪ .‬همانطور که در شکل م ‌یبینید‪ ،‬یک ‪ NLC‬شامل لیپید مایع(فضای خالی در شکل شماره ‪ )1‬و لیپیدهای جامدی است که ب ‌هطور جزئی‬
                  ‫کریستاله شده است (اشکال ناهمگون در دایره بزرگ)‪ .‬مواد هست ‌های(دایر‌ههای سیاه) م ‌یتوانند در لیپید جامد یا در لیپید مایع کپسوله شوند‪.‬‬
                  ‫به نظر می رسد که ‪ NLC‬یک سیستم انتقال پیشرفته باشد و بر مشکلات مربوط به روش ‪ SLN‬فائق آمده باشد‪ .‬مثل ظرفیت بارگذاری‬
                  ‫محدود‪ ،‬ترکیدن رهاسازی بیواکتیوها و پایداری فیزیکی کوتاه مدت حام ‌لهای لیپیدی‪ .‬مزایای ‪ NLC‬عبارت اند از هزینه پایین‪ ،‬زیست‬

                                                                                                ‫تجزی ‌هپذیری و محافظت و رهاسازی آهسته(‪.)32‬‬

                                                                                                                        ‫بحث و نتيج ‌هگيری‬
                  ‫در حال حاضر مدیریت مواد غذایی غنی شده با بیواکتیوها و جا انداختن آ ‌نها در رژیم غذایی معمول‪ ،‬حفظ فعالیت و زیست دستر ‌سپذیری‬
                  ‫آ ‌نها از مهمترین و چال ‌شبرانگیزترین مباحث پژوهشی در راستای تغذیه صحیح و سالم م ‌یباشد‪ .‬تغییر در سبک زندگی مردم و با افزایش‬
                  ‫یا شیوع بیمار ‌یهای جدید ایجاب م ‌یکند که تحقیقات مؤثرتر و با تأکید بر رژیم غذایی سال ‌متر صورت گیرد(‪ .)5،2‬اضافه کردن ترکیبات‬
                  ‫زیست فعال به فرآورد‌ههای غذایی باعث تولید محصولاتی جدید با ویژگ ‌یهای افزوده شده بیولوژیکی م ‌یگردد که م ‌یتواند در بهبود پذیرش‬
                  ‫مصر ‌فکننده نیز نقش داشته باشد‪ .‬در توسعه این محصولات در نظر داشتن این نکته بسیار مهم است که محصولات فراسودمند متنوعی‬
                  ‫برای رفع نیاز مصر ‌فکنند‌ههای با سنین متفاوت توسعه یابند‪ .‬سلیق ‌هها و نیازهای حسی(مانند مزه‪ ،‬بو و بافت) با تغییر سن‪ ،‬تغییر م ‌یکنند‪.‬‬
                  ‫بدیهی است که نیازهای تغذی ‌های و دارویی یک شخص با افزایش سن تغییر م ‌یکند بنابراین صنعت تولید مواد غذایی فراسودمند و ترکیبات‬
                  ‫غذا‪-‬دارو م ‌یتوانند مطابق سن مصرف کنند‌هها‪ ،‬محصولات متفاوتی را پیشنهاد م ‌یکنند‪ .‬ب ‌هطور مثال برای افراد مسن علاقه بیشتر به سمت‬
                  ‫سلامت قلب (اسیدهای چرب امگا ‪ ،)3‬ایمنی(پروبیوتی ‌کها)‪ ،‬کند کردن فرآیند پیری(آنت ‌ی اکسیدان)‪ ،‬سلامت چشم(لوتئین و زئازانتین) و‬
                  ‫سلامت استخوان (ویتامین‪ D3‬و کلسیم) است و در مورد اطفال و کودکان موضوع مهم توسعه فعالیت مغز (اسیدهای چرب امگا ‪ )3‬و سلامت‬
                  ‫ایمنی(پروبیوتی ‌کها و اولیگوساکاریدها) م ‌یباشد‪ .‬افزودن ترکیبات زیست فعال(بیواکتیو) به مواد غذایی باعث م ‌یشود که مصر ‌فکننده امکان‬

                                                                                      ‫انتخاب متنو ‌عتری برای غذاهای سلام ‌تبخش داشته باشد‪u.‬‬

                                                                                                                              ‫منابع و مأخذ‬

                        ‫‪1. Shimizu T. Health claims and scientific substantiation of functional foods – japanese system aiming the global‬‬
                      ‫‪standard. Current Topics in Nutraceutical Research. 2003; 1(2). 1-12.‬‬

                        ‫‪2. Wildman, R.E. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, 1st Ed. Boca Raton: CRC Press, 2001.‬‬
                        ‫‪3. Chen, L., Remondetto G. E., & Subirade, M. Food protein- based materials as nutraceutical delivery systems.‬‬
                      ‫‪Trends Food Science Technology. 2006; 17(5):272-283.‬‬
                        ‫‪4. Mortazavian AM, Sohrabvandi S.Pribiotics and probiotic food Products. 1rd ed. Tehran. Ata Publications, 2006.‬‬
                        ‫‪5. Shahidi, F. Functional foods: Their role in health promotion and disease prevention. Journal of Food‬‬
                      ‫‪Science.2004; 69: 146-149.‬‬
                        ‫‪6. Zeisel, S. H. Regulation of nutraceuticals. Science. 1999; 285:1853-1855.‬‬
                        ‫‪7. Gilbert L. The 1994 health focus trend report. Des Moines, IA: Health Focus Inc, 1995.‬‬
                        ‫‪8. Augustin MA, Sanguansri L, Bode O.Maillard reaction products as encapsulants for fish oil powders. J.Food‬‬
                      ‫‪Sci. 2006; 71(2): 25–32.‬‬
                        ‫‪9. Balsano, C. & Alisi, A. Antioxidant effects of natural bioactive compounds.Curr. Pharm. Des. 2009; 15: 3036-3073.‬‬
                        ‫‪10. Cencic, A. & Chingwaru, W.Antimicrobial agents deriving from indigenous plants. RPFNA. 2010a; 2(1):83-92.‬‬
                        ‫‪11. Liu, R. H. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention:mechanism of action. J.Nutr. 2004;134(12):‬‬
                      ‫‪3479-3485.‬‬
                        ‫‪12. EFSA. European Food Safety Authority. Scientific Opinion of the panel on Dietetic Products,Nutrition and‬‬
                      ‫‪Allergies on a request from the Ec on Food-Based Dietary Guidelines. The EFSA J. 2004;1-44.‬‬
                        ‫‪13. Terry, P., Giovannucci, E., Michels, K.B., Bergkvist, L., Hansen, H.,Holmberg, L., Wolk, A. Fruit, vegetables,‬‬
                      ‫‪dietary fiber and risk of colorectal cancer. J. Natl. Cancer. Inst.2001; 93(7): 525-533.‬‬
                        ‫‪14. Denny, A., & Buttriss, J. Synthesis Report No 4: Plant foods and health: Focus on plant bioactives,‬‬
                      ‫‪British NutritionFoundation.www.eurofir.net/temp/PLANTspFOOD SspANDspHEALTHspFOCUSspONsp‬‬
                      ‫‪BIOACTIVEShs1h s.pdf . 2005.‬‬
                        ‫‪15. Lampe, J.W. Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental‬‬
                      ‫‪studies. Am. J. Clin. Nutr.1999; 70(3): 475-490.‬‬
                        ‫‪16. Liu, R. H. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of‬‬
                      ‫‪phytochemicals. American Journal of Clinical Nutrition. 2003; 78(3): 517-520.‬‬

‫‪61‬‬
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68