Page 63 - 32
P. 63
دمای اتاق یا دمای بدن کریستاله شده است(به شکل خشت سفید در شکل) و مواد هست های(دایرههای سیاه) در فاز چربی کریستاله شده،
کپسوله شدهاند .نشان داده شده که SLNمزی تهایی دارد مثل رهاسازی کنترل شده و هدفمند ،پایداری خوب ،زیست تجزی هپذیری و زیست
سازگاری عالی و ارزا نتر از نانو حام لهای پلیمری یا بر پایه سورفکتانت( .)55معایب بالقوه SLNعبارت است از :ظرفیت بارگذاری پایین
مخصوصاً اگر مواد هست های حلالیت کمی در چربی داشته باشند SLN ،دارای میزان آب بالایی است( 70 - 99/9درصد ) و وقتی که در طی
نگهداری انتقال فاز مایع به جامد رخ م یدهد ترکیدن اتفاق خواهد افتاد(.)56
نانو ذرات چربی بدون ساختار()NLC
NLCنوع اصلاح شده SLNاست NLC .دارای هم لیپید جامد و هم لیپید مایع است در حال یکه SLNدارای لیپید جامد در فاز لیپیدی
است .همانطور که در شکل م یبینید ،یک NLCشامل لیپید مایع(فضای خالی در شکل شماره )1و لیپیدهای جامدی است که ب هطور جزئی
کریستاله شده است (اشکال ناهمگون در دایره بزرگ) .مواد هست های(دایرههای سیاه) م یتوانند در لیپید جامد یا در لیپید مایع کپسوله شوند.
به نظر می رسد که NLCیک سیستم انتقال پیشرفته باشد و بر مشکلات مربوط به روش SLNفائق آمده باشد .مثل ظرفیت بارگذاری
محدود ،ترکیدن رهاسازی بیواکتیوها و پایداری فیزیکی کوتاه مدت حام لهای لیپیدی .مزایای NLCعبارت اند از هزینه پایین ،زیست
تجزی هپذیری و محافظت و رهاسازی آهسته(.)32
بحث و نتيج هگيری
در حال حاضر مدیریت مواد غذایی غنی شده با بیواکتیوها و جا انداختن آ نها در رژیم غذایی معمول ،حفظ فعالیت و زیست دستر سپذیری
آ نها از مهمترین و چال شبرانگیزترین مباحث پژوهشی در راستای تغذیه صحیح و سالم م یباشد .تغییر در سبک زندگی مردم و با افزایش
یا شیوع بیمار یهای جدید ایجاب م یکند که تحقیقات مؤثرتر و با تأکید بر رژیم غذایی سال متر صورت گیرد( .)5،2اضافه کردن ترکیبات
زیست فعال به فرآوردههای غذایی باعث تولید محصولاتی جدید با ویژگ یهای افزوده شده بیولوژیکی م یگردد که م یتواند در بهبود پذیرش
مصر فکننده نیز نقش داشته باشد .در توسعه این محصولات در نظر داشتن این نکته بسیار مهم است که محصولات فراسودمند متنوعی
برای رفع نیاز مصر فکنندههای با سنین متفاوت توسعه یابند .سلیق هها و نیازهای حسی(مانند مزه ،بو و بافت) با تغییر سن ،تغییر م یکنند.
بدیهی است که نیازهای تغذی های و دارویی یک شخص با افزایش سن تغییر م یکند بنابراین صنعت تولید مواد غذایی فراسودمند و ترکیبات
غذا-دارو م یتوانند مطابق سن مصرف کنندهها ،محصولات متفاوتی را پیشنهاد م یکنند .ب هطور مثال برای افراد مسن علاقه بیشتر به سمت
سلامت قلب (اسیدهای چرب امگا ،)3ایمنی(پروبیوتی کها) ،کند کردن فرآیند پیری(آنت ی اکسیدان) ،سلامت چشم(لوتئین و زئازانتین) و
سلامت استخوان (ویتامین D3و کلسیم) است و در مورد اطفال و کودکان موضوع مهم توسعه فعالیت مغز (اسیدهای چرب امگا )3و سلامت
ایمنی(پروبیوتی کها و اولیگوساکاریدها) م یباشد .افزودن ترکیبات زیست فعال(بیواکتیو) به مواد غذایی باعث م یشود که مصر فکننده امکان
انتخاب متنو عتری برای غذاهای سلام تبخش داشته باشدu.
منابع و مأخذ
1. Shimizu T. Health claims and scientific substantiation of functional foods – japanese system aiming the global
standard. Current Topics in Nutraceutical Research. 2003; 1(2). 1-12.
2. Wildman, R.E. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, 1st Ed. Boca Raton: CRC Press, 2001.
3. Chen, L., Remondetto G. E., & Subirade, M. Food protein- based materials as nutraceutical delivery systems.
Trends Food Science Technology. 2006; 17(5):272-283.
4. Mortazavian AM, Sohrabvandi S.Pribiotics and probiotic food Products. 1rd ed. Tehran. Ata Publications, 2006.
5. Shahidi, F. Functional foods: Their role in health promotion and disease prevention. Journal of Food
Science.2004; 69: 146-149.
6. Zeisel, S. H. Regulation of nutraceuticals. Science. 1999; 285:1853-1855.
7. Gilbert L. The 1994 health focus trend report. Des Moines, IA: Health Focus Inc, 1995.
8. Augustin MA, Sanguansri L, Bode O.Maillard reaction products as encapsulants for fish oil powders. J.Food
Sci. 2006; 71(2): 25–32.
9. Balsano, C. & Alisi, A. Antioxidant effects of natural bioactive compounds.Curr. Pharm. Des. 2009; 15: 3036-3073.
10. Cencic, A. & Chingwaru, W.Antimicrobial agents deriving from indigenous plants. RPFNA. 2010a; 2(1):83-92.
11. Liu, R. H. Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention:mechanism of action. J.Nutr. 2004;134(12):
3479-3485.
12. EFSA. European Food Safety Authority. Scientific Opinion of the panel on Dietetic Products,Nutrition and
Allergies on a request from the Ec on Food-Based Dietary Guidelines. The EFSA J. 2004;1-44.
13. Terry, P., Giovannucci, E., Michels, K.B., Bergkvist, L., Hansen, H.,Holmberg, L., Wolk, A. Fruit, vegetables,
dietary fiber and risk of colorectal cancer. J. Natl. Cancer. Inst.2001; 93(7): 525-533.
14. Denny, A., & Buttriss, J. Synthesis Report No 4: Plant foods and health: Focus on plant bioactives,
British NutritionFoundation.www.eurofir.net/temp/PLANTspFOOD SspANDspHEALTHspFOCUSspONsp
BIOACTIVEShs1h s.pdf . 2005.
15. Lampe, J.W. Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental
studies. Am. J. Clin. Nutr.1999; 70(3): 475-490.
16. Liu, R. H. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of
phytochemicals. American Journal of Clinical Nutrition. 2003; 78(3): 517-520.
61