Page 60 - 32
P. 60

‫از میوه و سبزی را به کاهش خطر سرطان مخصوصاً سرطان دستگاه گوارش و تنفسی مشخص م ‌یکند‪ .‬نتایج حاصل از مطالعه بر روی‬                       ‫‪58‬‬
‫‪ 206‬انسان و ‪ 22‬نمونه حیوانی نشان داد که رژی ‌مهای غذایی بر پایه گیاهی در کاهش خطر ابتلا به سرطا ‌نهای معده‪ ،‬مری‪ ،‬شش‪ ،‬گلو‪،‬‬
‫حفره دهانی‪ ،‬پانکراس و کلون مؤثر هستند(‪ .)14‬ترکیبات زیست فعال علاوه بر گیاهان در منابع حیوانی و میکروارگانیس ‌مها نیز وجود دارند‪.‬‬
‫ب ‌هطور مثال م ‌یتوان به اسیدهای چرب ضروری‪ ،‬گلوکز آمین و کیتوزان در منابع دریایی‪ ،‬پروبیوتی ‌کها و آنزی ‌مهای استخراج شده از بعضی‬

                                                                                           ‫از میکروارگانیس ‌مها اشاره کرد(‪.)2‬‬

                                                                                                            ‫‪ )1‬سرطان‬
‫مطالعات اپیدمولوژی نشان داده است که عوامل رژی ‌مهای غذایی م ‌یتوانند فرآیند پیشرفت بیماری سرطان را تغییر دهند‪ .‬تحقیقات‬
‫آزمایشگاهی مشخص کرده است که تعدادی از ترکیبات زیست فعال مواد غذایی یا فرآورد‌ههای طبیعی قادر هستند که از سرطان جلوگیری‬
‫کنند(‪ .)9‬مکانیسم تأثیر ضد سرطانی ترکیبات زیست فعال گیاهی مختلف بوده اما معمولاً شامل ترکیبی از عوامل هستند که از بین آ ‌نها‬
‫م ‌یتوان به خواص آنت ‌یاکسیدانی‪ ،‬افزایش فعالیت آنزی ‌مهایی که باعث س ‌مزدایی م ‌یشوند‪ ،‬تأثیر بر روی اشتقاق سلو ‌لها‪ ،‬جلوگیری از تشکیل‬
‫نیتروزآمین‪ ،‬تغییر در متابولیسم استروژن‪ ،‬ترمیم ‪ ،DNA‬حفظ تمامیت شبکه درون سلولی‪ ،‬تأثیر بر روی متیلاسیون ‪ DNA‬و کاهش تکثیر‬

                                                                                     ‫سلو ‌لهای سرطانی اشاره کرد (‪.)17-15‬‬

                                                                                                 ‫بيماری‌های قلبی عروقی‬
‫بیمار ‌یهای قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و میر در جهان هستند‪ .‬در کشورهای پیشرفته‪ ،‬بیمار ‌یهای قلبی و تومورها عامل بیش از‬
‫‪ 60‬درصد مرگ و میر هستند(‪ .)18‬مطالعات اخیر نقش گون ‌ههای فعال اکسیژن را در روند پیشرفت بیمار ‌یهای حاد و مزمن قلبی نشان‬
‫م ‌یدهند‪ .‬مخصوصاً اکسیداسیون لیپوپروتئی ‌نهای با دانسیته پایین(‪ )LDL‬نقش کلیدی در پیشرفت تصلب شرایین و بیمار ‌یهای قلبی از‬

                                                                               ‫طریق تحریک فرآیند تشکیل پلاکت دارند(‪.)19‬‬
‫مهمترین عوامل خطرناک برای بیمار ‌یهای قلبی عروقی شامل چاقی‪ ،‬کلسترول بالا‪ ،‬فشارخون بالا و دیابت نوع دو هستند‪ .‬خطر‬
‫بیمار ‌یهای قلبی عروقی نه تنها تحت تأثیر رژیم غذایی نامناسب م ‌یباشد بلکه عواملی مانند دود سیگار و الکل نیز تأثیر مهمی دارند‪.‬‬
‫تحقیقات نشان م ‌یدهد خطر ابتلا به بیمار ‌یهای قلبی در افرادی که رژی ‌مهای غذایی سالم و سبک زندگی فعال دارند‪ ،‬سیگار و الکل مصرف‬
‫نم ‌یکنند‪ ،‬کاهش م ‌ییابد(‪ .)20‬فشارخون تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند تصلب شرایین‪ ،‬عدم تعادل در سیستم آنژیوتانسین و بالا بودن‬
‫انسولین م ‌یباشد‪ .‬بالا بودن انسولین‪ ،‬حفظ سدیم در بدن را افزایش داده و روند تصلب شرایین را سرعت م ‌یدهد(‪ .)15‬بنابراین برای به‬
‫حداقل رساندن خطر فشارخون بالا‪ ،‬مصرف رژیم غذایی غنی از کلسیم‪ ،‬فسفر‪ ،‬منیزیم‪ ،‬مصرف کمتر نمک و تنظیم وزن بدن بسیار توصیه‬
‫م ‌یشود(‪ .)21‬اگر مواد غذایی فراسودمند به مقدار کافی مصرف شوند م ‌یتوانند ب ‌هواسطه چند مکانیسم بالقوه مانند کاهش سطح چربی خون‪،‬‬
‫کاهش تشکیل پلاکت‪ ،‬کاهش اکسیداسیون لیپوپروتئی ‌نها‪ ،‬بهبود انطباق شریانی‪ ،‬حذف رادیکا ‌لهای آزاد در کاهش خطر بیمار ‌یهای قلبی‬

                                                                                                         ‫سهیم باشند(‪.)22‬‬

                                                                                                              ‫‪)2‬چاقی‬
‫چاقی یک بیماری ویژه عصر حاضر است که پنجمین عامل خطر مرگ و میر در جهان م ‌یباشد(‪ .)23‬اضافه وزن و چاقی در بیست سال‬
‫اخیر در بسیاری از مناطق جهان بسیار گسترش یافته است‪ ،‬محدود به کشورهای توسعه یافته نم ‌یباشد و در کشورهای در حال توسعه نیز‬
‫به یک مشکل اساسی مربوط به سلامتی تبدیل شده است(‪ .)24‬برای مقابله با مشکل چاقی نیاز به شناخت جنب ‌ههای رفتاری است که باعث‬
‫کاهش جذب بیش از حد انرژی و افزایش مصرف انرژی م ‌یشوند‪ .‬انتخاب رژیم غذایی مناسب‪ ،‬انتخاب رفتار تغذی ‌های مناسب و داشتن سبک‬
‫زندگی فعال در مقابله با چاقی مؤثر هستند(‪ .)25‬مواد غذایی غنی از فیبر در جلوگیری از چاقی بسیار مؤثر هستند‪ ،‬فیبرها انرژی بسیار کمی‬

                                             ‫در بدن تولید م ‌یکنند یا اصل ًا انرژی تولید نم ‌یکنند و حس سیری ایجاد م ‌یکنند(‪.)26‬‬

                                                       ‫چالش‌ها و راه ح ‌لها برای افزودن ترکيبات غذا دارو به مواد غذایی‬
‫مواد غذایی و آشامیدنی‪ ،‬مخصوصاً آ ‌نهایی که قسمتی از رژیم غذایی معمولی هستند‪ ،‬گزین ‌ههای مناسبی برای افزودن(و حمل) ترکیب‬
‫غذا دارو م ‌یباشند‪ .‬همانطور که تقاضای مصر ‌فکنند‌هها برای محصولات سلامت بخش افزایش م ‌ییابد‪ ،‬صنعت مواد غذایی نیز علاقه رو به‬
‫رشدی برای توسعه مواد غذایی فراسودمند نشان م ‌یدهد‪ .‬یک نکته مهم در توسعه محصولات غذایی فراسودمند در نظرگرفتن نیاز جامعه‬
‫م ‌یباشد‪ .‬اگر بیماری(های) خاصی در یک منطقه شیوع بیشتری دارد منطقی است که در تلاش برای توسعه محصول فراسودمند تمرکز بر‬
‫روی ترکیبات زیست فعالی باشد که نقش مهمی در درمان آن بیماری(ها) دارند(‪ .)4،2‬یک مسئله مهم برای تولیدکنندگان‪ ،‬تهیه مواد غذایی‬
‫ارزان قیمت‪ ،‬راحت و جذاب برای مصر ‌فکننده است‪ .‬کارآیی یک ماده غذایی فراسودمند که به یک خاصیت سلامت بخش مطلوب مرتبط‬
‫م ‌یشود‪ ،‬جذابیت آن را ب ‌هعنوان یک مکمل برای رژیم غذایی تکمی ‌لکننده یا جایگزین افزایش م ‌یدهد‪ .‬از بیش از ‪ 20‬سال قبل که علاقه به‬
‫ترکیب غذا دارو و مواد غذایی فراسودمند شروع شده است‪ ،‬بسیاری از ترکیبات غذا دارو شناسایی شد‌هاند؛ اما برخلاف تحقیقات قابل توجه و‬
‫کوش ‌شهای توسع ‌های در این زمینه‪ ،‬ب ‌هطور اعجاب انگیزی فقط تعداد بسیار کمی از ترکیبات غذا دارو ب ‌هطور موفقی ‌تآمیزی ب ‌هعنوان اجزای‬
‫اولیه به مواد غذایی فراسودمند اضافه شد‌هاند‪ .‬برای اینکه مواد غذایی فراسودمند در بازار موفق شوند‪ ،‬بسیاری از چال ‌شهای تکنولوژیکی‪،‬‬

                                                                                      ‫بازاری و قانونی باید در نظر گرفته شوند‪.‬‬

                                                                           ‫الف) انواع غذایی برای حمل ترکيب غذا دارو‬
‫در تولید و توسعه مواد غذایی فراسودمند‪ ،‬ساختار و شکل ماده غذایی که قرار است ترکیبات زیست فعال به آن اضافه شود بسیار حائز‬
‫اهمیت است‪ .‬ترکیبات غذا دارو را م ‌یتوان به مواد غذایی جامد‪ ،‬نیمه جامد‪ ،‬پودری یا مایع اضافه کرد‪ .‬این موضوع که کدام یک از این اشکال‬
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65