Page 59 - 32
P. 59

‫باید بین مواد غذایی فراسودمند و ترکیبات غذا‪-‬دارو تفاوت قائل شویم‪ .‬مواد غذایی فراسودمند مشابه مواد غذایی عادی هستند که‬
                  ‫ب ‌هعنوان قسمتی از رژیم غذایی معمول مصرف م ‌یشوند‪ ،‬اما علاوه بر ویژگی تغذی ‌های اولیه‪ ،‬سلامت پایه را بهبود م ‌یدهند‪ .‬ترکیبات غذا‪-‬دارو‪،‬‬
                  ‫محصولات یا ترکیباتی هستند که از مواد غذایی استخراج شده(مانند لیکوپن از گوجه فرنگی) و سپس به شکل دارویی مانند قرص‪ ،‬کپسول‪،‬‬
                  ‫پودر یا شربت عرضه م ‌یشوند‪ ،‬این ترکیبات فواید فیزیولوژیکی داشته و یا در مقابل بیمار ‌یهای مزمن نقش محافظتی دارند‪ ،‬به این ترکیبات‬
                  ‫در کانادا فرآورد‌ههای سلامت بخش طبیعی م ‌یگویند(‪ .)5‬ترکیب غذا دارو‪ ،‬یک مکمل رژیمی و شکل تغلیظ شد‌های از یک عامل بیواکتیو‬
                  ‫موجود در مواد غذایی است که ب ‌هصورت ماده غیر غذایی ارائه م ‌یشود و به قصد بهبود سلامتی به میزانی که خیلی بیشتر از میزان موجود در‬
                  ‫ماده غذایی معمولی است مصرف م ‌یشود(‪ .)6‬بنابراین م ‌یتوان میوه انگور را ب ‌هدلیل داشتن آنتوسیانی ‌نها یک غذای فراسودمند در نظر گرفت‬
                  ‫در حال ‌یکه ترکیب مؤثر آنتوسیانین موجود در انگور را م ‌یتوان از آن استخراج کرده و به شکل قرص یا شربت مصرف نمود که در این صورت‬
                  ‫به آن غذا‪-‬دارو گفته م ‌یشود‪ .‬همچنین م ‌یتوان این ترکیب غذا‪-‬دارو را به مواد غذایی مختلف اضافه کرد‪ .‬با این وجود مرز بین مواد غذایی‬
                  ‫فراسودمند و ترکیبات غذا‪ -‬دارو خیلی واضح نیست و ممکن است بعضی از تولیدکنند‌هها و مصر ‌فکنند‌هها آ ‌نها را جای یکدیگر استفاده‬
                  ‫کنند‪ .‬در حقیقت مواد غذایی فراسودمند ب ‌هعنوان قسمتی از رژیم غذایی روزانه در نظر گرفته م ‌یشوند اما در عین حال دارای ترکیباتی‬
                  ‫هستند که از نظر بیولوژیکی فعال بوده و ظرفیت افزایش سلامتی یا کاهش خطر بیمار ‌یها را دارند‪ .‬نمون ‌ههایی از مواد غذایی فراسودمند‬
                  ‫شامل غذاهایی هستند که حاوی مواد معدنی مشخص‪ ،‬ویتامی ‌نها‪ ،‬اسیدهای چرب ضروری یا فیبرهای رژیمی هستند‪ ،‬همچنین این تعریف‬
                  ‫مواد غذایی را شامل م ‌یشود که ترکیبات فعال بیولوژیکی مانند؛ آنت ‌یاکسیدان یا پروبیوتی ‌کها به آ ‌نها اضافه م ‌یشود‪ .‬از گروه اخیر م ‌یتوان‬
                  ‫به فرآورد‌ههای لبنی پروبیوتیک اشاره کرد؛ بنابراین بر طبق مطالب گفته شده مواد غذایی کاملی که تغییری در آ ‌نها صورت نگرفته باشد‪،‬‬
                  ‫مانند سبز ‌یها و میو‌هجات ساد‌هترین شکل مواد غذایی فراسودمند هستند‪ ،‬مثل کلم‪ ،‬هویج و گوج ‌هفرنگی که به ترتیب دارای ترکیبات فعال‬
                  ‫بیولوژیکی مانند سولفورافان‪ ،‬بتاکاروتن و لیکوپن هستند‪ .‬تغذیه نامتوازن مردم چه ب ‌هصورت کم خوری موجود در کشورهای محروم و چه‬
                  ‫بی ‌شخوری مرسوم در کشورهای توسع ‌هیافته‪ ،‬شیوع انواع بیمار ‌یها نظیر سرطان‪ ،‬بیمار ‌یهای قلبی‪-‬عروقی‪ ،‬چاقی‪ ،‬دیابت‪ ،‬فشارخون بالا و‬
                  ‫پوکی استخوان را به همراه داشته است‪ .‬برای مثال‪ ،‬بر اساس آمار‪ ،‬بیشترین بیمار ‌یها در آمریکا به ترتیب زیر بوده شامل؛ بیمار ‌یهای قلبی‪،‬‬
                  ‫سرطان‪ ،‬تنش‪ ،‬کلسترول بالا‪ ،‬چاقی‪ ،‬پوکی استخوان و دیابت م ‌یباشد(‪ .)7‬در حال حاضر‪ ،‬رویکرد تولید و مصرف این فرآورد‌ههای غذایی در‬
                  ‫ژاپن‪ ،‬آمریکا و اروپا توسعه چشمگیر یافته است‪ ،‬حال آنکه کشورهای جهان سوم از آن ب ‌یبهره هستند‪ .‬ژاپن پیشروترین کشور در طراحی‪،‬‬
                  ‫تولید‪ ،‬مصرف و قرارداد کردن استانداردهای دقیق و مشخص در این ارتباط است‪ .‬امروزه قصد از مصرف مواد غذایی تنها برطرف کردن‬
                  ‫گرسنگی و فراهم آوردن مواد مغذی ضروری برای انسان نیست‪ ،‬بلکه جلوگیری از بیمار ‌یهای مربوط به تغذیه و بهبود تندرستی فیزیکی‬
                  ‫و روانی مصر ‌فکننده است‪ .‬در این رابطه مواد غذایی فراسودمند یک نقش حیاتی دارند(‪ .)4‬تقاضای رو به افزایش این مواد غذایی م ‌یتواند‬

                     ‫با دلایل افزایش هزینه درمان‪ ،‬افزایش مداوم توقعات زندگی و تمایل افراد مسن برای کیفیت بهتر در سا ‌لهای پیشرو توجیه شود(‪.)7،5‬‬
                  ‫هدف از این مقاله معرفی کلی مواد غذایی فراسودمند‪ ،‬چال ‌شهای پیشرو در تولید آ ‌نها و فرص ‌تهای موجود برای توسعه و گسترش این‬

                                                                                                                  ‫گروه از مواد غذایی م ‌یباشد‪.‬‬

                                                                                                               ‫طبقه‌بندی ترکيبات غذا دارو‬
                  ‫ترکیبات غذا دارویی که در حال حاضر در بازار دیده م ‌یشوند (چه از نوع قدیمی یا جدید) به دو دسته طبیعی و غیرطبیعی تقسی ‌م بندی‬

                                                                                                                            ‫م ‌یشوند(‪.)8،5،2‬‬
                  ‫‪ )1‬ترکیب غذا‪ -‬دارو طبیعی‪ :‬گروه ترکیب غذا داروی طبیعی شامل کل مواد غذایی هستند که دارای پتانسیل ایجاد سلامتی هستند مثل‬
                  ‫ماهی(که دارای ترکیبات فعال معروف به اسیدهای چرب امگا ‪ 3‬هستند)‪ ،‬سبز ‌یها‪ ،‬میو‌هجات مخصوصاً گوج ‌هفرنگی که دارای لیکوپن است‬

               ‫و لوبیای سویا که از نظر ساپونین غنی است‪ .‬ترکی ‌بهای طبیعی دیگر غذا‪ -‬دارو را م ‌یتوان در چای و شکلات که دارای آنت ‌یاکسیدا ‌نهای‬

                                                                                                                   ‫زیادی هستند‪ ،‬دید(‪.)8،5،2‬‬
                  ‫‪ )2‬ترکیب غذا‪ -‬دارو غیرطبیعی‪ :‬در فرآیندهایی تولید م ‌یشوند که در طی آ ‌نها بعضی از اجزای تغذی ‌های که دارای اثر سلامت بخشی‬
                  ‫هستند را به مواد غذایی اضافه م ‌یکنند‪ .‬مثل ًا غلات را م ‌یتوان ب ‌هوسیله بعضی از ویتامی ‌نها یا بتا کاروتن غنی کرد و در نتیجه آ ‌نها را غذا‪-‬‬
                  ‫دارو نامید‪ .‬در عمل بسیاری از محصولات ب ‌هوسیله آنت ‌یاکسیدان و یا ویتامی ‌نهای محلول در چربی که اثبات شده اثرات سلامت بخشی بالقوه‬
                  ‫زیادی دارند مانند جلوگیری از سرطان و بیمار ‌یهای قلبی غنی م ‌یشوند‪ .‬مواردی از مواد غذایی که با توکوفرول (ویتامین ‪ )E‬غنی شد‌هاند‪،‬‬
                  ‫اگر ب ‌هطور مداوم و ثابت مصرف شوند‪ ،‬به جلوگیری از بیمار ‌یهایی مانند پارکینسون ربط داده م ‌یشوند(‪ .)5،2‬شکل اکسید شده ویتامین ‪C‬‬
                  ‫(دهیدرو اسید اسکوربیک) با بیماری آلزایمر مقابله م ‌یکند‪ .‬بعضی از مطالعات نشان داده است که ه ‌مافزایی ویتامین ‪ E، C‬و بتاکاروتن نقش‬

                                              ‫مهمی در کاهش اکسیداسیون لیپوپروتئین با دانسیته پایین و بنابراین کاهش خطر سکته قلبی دارد(‪.)8،2‬‬

                                                                           ‫تأثير سلام ‌تبخشی مواد غذایی فراسودمند و ترکيبات غذا‪ -‬دارو‬
                  ‫نتایج تحقیقات در سا ‌لهای اخیر ب ‌هطور واضح نشان م ‌یدهد که رژی ‌مهای غذایی حاوی میوه‪ ،‬سبزی و فیبرهای رژیمی (مواد غذایی‬
                  ‫با منشأ گیاهی) از ابتلا به بیمار ‌یهای خطرناک)بیمار ‌یهای قلبی‪ ،‬چاقی و دیابت( جلوگیری م ‌یکنند یا خطر آ ‌نها را کاهش م ‌یدهند‪.‬‬
                  ‫تحقیقات علمی در مورد ارتباط مواد غذایی با منشأ گیاهی با سلامتی انسان این نکته را اذعان م ‌یکنند که ترکیبات زیست فعال گیاهی‬
                  ‫خواص سلام ‌تبخشی سودمندی دارند(‪ .)10،9،2‬مصرف بالای میوه‪ ،‬سبزی و دان ‌ههای غلات کامل رابطه محکمی با کاهش خطر توسعه‬
                  ‫بیمار ‌یهای مزمن مانند سرطان و بیمار ‌یهای قلبی که عوامل اصلی مرگ و میر در اروپا و آمریکا هستند‪ ،‬دارد(‪ .)12،11‬سرطان و‬
                  ‫بیمار ‌یهای قلبی از عوامل اصلی مرگ و میر در ایران نیز هستند(‪ .)4‬تخمین زده م ‌یشود که م ‌یتوان از طریق تهیه فرمولاسیو ‌نهای مناسب‬
                  ‫رژیمی از یک سوم مرگ و میر ناشی از سرطان در کشورهای صنعتی جلوگیری کرد‪ .‬با ایجاد تغییر در رژی ‌مهای غذایی و همچنین سبک‬
                  ‫زندگی‪ ،‬تدابیر عملی برای کاهش قابل توجه شیوع سرطان هستند(‪ .)13‬تحقیقات عملی زیادی وجود دارد که ارتباط رژی ‌مهای غذایی سرشار‬

‫‪57‬‬
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64