Page 61 - 32
P. 61

‫مواد غذایی انتخاب م ‌یشوند بستگی زیادی به شرایط نوع ترکیب زیست فعال مانند شکل فیزیکی‪ ،‬حلالیت‪ ،‬پایداری و عوامل دیگر دارد(‪.)2‬‬
                  ‫محققان بسته به قالب محصول نهایی و شرایط فرآوری‪ ،‬عوامل زیادی را در توسعه فرمولاسیون محصول در نظر م ‌یگیرند ‪ .‬این عوامل عبارت‬
                  ‫است از خواص فیزیکی‪ ،‬شیمیایی و بیولوژیکی ترکیب غذا دارو و تأثیر آ ‌نها بر روی مزه‪ ،‬بافت‪ ،‬پایداری‪ ،‬و پذیرش محصول نهایی‪ .‬محصولات‬
                  ‫غذایی تقویت شده‪ ،‬غلات غنی شده و نوشیدن ‌یهای فراسودمند‪ ،‬نوشیدن ‌یهای انرژ ‌یزا‪ ،‬اسن ‌کها و محصولات قنادی غنی شده‪ ،‬مثا ‌لهایی از‬

                                                                            ‫محصولات غذایی و آشامیدنی غنی شده با ترکیب غذا دارو هستند(‪.)14‬‬

                                                                                          ‫ب) پيچيدگ ‌یهای اضافه کردن ترکيب غذا دارو‬
                  ‫فرآیند غنی سازی‪ ،‬وارد کردن‪ ،‬یا اضافه کردن ترکیب غذا دارو به مواد غذایی پیچیده است‪ .‬غن ‌یسازی یا اضافه کردن یک جزء جدید(شامل‬
                  ‫یک ترکیب غذا دارو) به یک محصول جدید م ‌یتواند بر ویژگ ‌یهای ترکیبی‪ ،‬فیزیکوشیمیایی و در نتیجه بر ماندگاری تأثیر بگذارد‪ .‬نوع و‬
                  ‫حلالیت ترکیب غذا دارو بر طراحی فرمولاسیون و فرآوری مورد استفاده در تولید آن تأثیر م ‌یگذارد‪ .‬اغلب‪ ،‬وارد کردن مستقیم ترکیب غذا‬
                  ‫دارو به ماده غذایی ممکن نیست‪ ،‬به این دلیل که بسیاری از ترکیبات غذا دارو به تجزیه شدن حساس هستند و ممکن است با ترکیبات دیگر‬
                  ‫مواد غذایی برهمکنش دهند و در نتیجه باعث از دست رفتن قابلیت زیست دستر ‌سپذیری جزء غذا دارو و کاهش کیفیت محصول غذایی‬
                  ‫شوند؛ بنابراین وارد کردن موفقی ‌تآمیز ترکیب غذا دارو به ماده غذایی نیازمند به طراحی مناسب یک سیستم حمل است که اختصاصاً برای‬

                                                                            ‫محصول هدف طراحی شده است و ترکیب غذا دارو را حفظ م ‌یکند(‪.)8‬‬

                                                                                                                             ‫ج) چال ‌شها‬
                  ‫نیاز به یک میزان مؤثر برای اینکه بتواند یک مزیت سلامت بخشی مشخص را ایجاد کند یک چالش مهم است‪ ،‬به این دلیل که بو‪ ،‬مزه و‬

                                                               ‫رایحه محصول غذایی تحت تأثیر قرار م ‌یگیرد‪ .‬چال ‌شهای دیگر عبارت است از نیاز به؛‬
                                                           ‫• جلوگیری از برهمکنش نامطلوب ترکیب غذا دارو با محیط و ترکیبات ماتریکس غذایی‪.‬‬
                                  ‫• محدود کردن تجزیه جزء غذا دارو‪ ،‬وقتی که در شرایط استفاده شده برای فرآوری مواد غذایی به آن اضافه م ‌یشود‪.‬‬

                                                                                   ‫• پایدار کردن جزء غذا دارو در طی ماندگاری محصول نهایی‪.‬‬
                     ‫• اطمینان از اینکه محصول نهایی حاوی جزء غذا دارو‪ ،‬بعد از هضم شدن اثر سلام ‌تبخشی مورد نظر را فراهم م ‌یآورد (‪.)28،27،26‬‬
                  ‫همانطور که بسیاری از بیواکتیوها وقتی از منابع طبیعی خود استخراج م ‌یشوند شاید ناپایدار باشند‪ ،‬ممکن است قبل از این که ترکیب‬

                                                                ‫غذا دارو در تولید مواد غذایی فراسودمند استفاده شود نیاز به کپسوله کردن آن باشد‪.‬‬

                                                                                                               ‫د) زیست دستر ‌سپذیری‬
                  ‫زیست دستر ‌سپذیری یک ترکیب غذا دارو تا حدودی بستگی دارد به تغییرات رخ داده در آن در طی عبور از لوله گوارش و محیط اطراف‬
                  ‫ماتریکس غذایی‪ .‬عمل محافظ ‌تکنندگی یا درمانی آن ب ‌هوسیله فارماکینتیک آن(مانند جذب‪ ،‬توزیع‪ ،‬متابولیسم و دفع) تحت تأثیر قرار‬
                  ‫م ‌یگیرد(‪ .)26‬ساختمان شیمیایی یک ترکیب بر شدت و میزان جذب و ماهیت مشتقات یا متابولی ‌تهای پلاسما تأثیر م ‌یگذارد‪ .‬میزان‬
                  ‫جذب بر زیست دستر ‌سپذیری مؤثر است‪ ،‬بنابراین مشخص م ‌یکند که چه میزان از ترکیب غذا دارو(یا متابولیت فعال آن) در محل عمل‬

                                                                     ‫در دسترس است و به درو ‌نها و ارگا ‌نها بعد از جذب شدن توزیع م ‌یشود(‪.)27‬‬
                  ‫ساختمان شیمیایی بعضی از بیواکتیوها مثل پل ‌یفنل و برهم کنش آ ‌نها با ماتریکس غذایی و همچنین فلور میکروبی لوله گوارش بر‬
                  ‫فعالیت آ ‌نها مؤثر است(‪ .)28‬ارزیابی سیست ‌مهای حمل که ب ‌همنظور بهبود بیواکتیوها و کارآیی ترکیب غذا دارو صورت م ‌یگیرد‪ ،‬اغلب‬
                  ‫براساس مواد شیمیایی برونزی یا مد ‌لهای سلولی و برای راحتی کار انجام م ‌یگیرد‪ .‬گرچه م ‌یدانیم که شرایط محیط فیزیولوژیکی درو ‌نزی‬
                  ‫پیچید‌هتر از محیط برونزی است؛ بنابراین محققان باید هنگام ‌یکه ارتباط بین مد ‌لهای برونزی مختلف را با شرایط درونزی در نظر م ‌یگیرند‬
                  ‫بسیار دقت کنند(‪ .)29‬سیست ‌مهای حمل م ‌یتوانند یک وسیله مؤثر برای بهبود بیواکتیوها و کارآیی ترکیب غذا دارو فراهم آورند‪ ،‬اما یک‬

                                                               ‫سیستم حمل جهانی قابل دسترس برای حمل همه ترکیبات غذا دارو وجود ندارد(‪.)30‬‬

                                                                                      ‫استراتژی برای اضافه ترکيب غذا دارو کپسوله کردن‬
                  ‫کپسوله کردن شامل به دام انداختن ترکیب فعال(یعنی یک ترکیب غذا دارو) در درون یک ماده ثانویه است که ممکن است ماتریکس یا‬

                                                                                                                    ‫ماده کپسوله کننده باشد‪.‬‬
                       ‫ترکیب فعال کپسوله شده از محیط خارجی محافظت م ‌یشود تا اینکه ب ‌هوسیله یک رهاساز در یک زمان و مکان مناسب آزاد شود‪.‬‬

                                                   ‫در طراحی یک جزء کپسوله شده دارای ساختار و عملکرد مطلوب موارد زیر را باید در نظر گرفت‪:‬‬
                                                                                   ‫‪ .1‬ویژگ ‌یهای فیزیکوشیمیایی ذاتی ترکیب فعال و ماتریکس‬
                                                                                    ‫‪ .2‬پایداری ترکیب فعال و ماتریکس غذایی نسبت به محیط‬
                                                                                                   ‫‪ .3‬برهمکنش بین ترکیب فعال و ماتریکس‬
                                                                                     ‫‪ .4‬تکنولوژی ب ‌هکارگرفته شده برای تهیه جزء کپسوله شده‪.‬‬

                  ‫کپسوله کردن ترکیب غذا دارو آ ‌نها را‪ ،‬وقتی که آ ‌نها ب ‌هعنوان یک جزء هستند‪ ،‬در طی ساخت محصول غذایی‪ ،‬در طی نگهداری محصول‬
                  ‫نهایی یا در طی مصرف ماده غذایی محافظت م ‌یکند تا اینکه آ ‌نها به محل مورد نظر در بدن برسند‪ ،‬جایی که یک رهاساز(مانند ‪ pH‬یا‬
                  ‫عمل آنزیم) آ ‌نها را در میان دستگاه گوارش آزاد کند(‪ .)31-30‬در طراحی سیست ‌مهای حمل برای بیواکتیوهای مورد نظر در مواد غذایی‬
                  ‫تنها ترکیبات ایمن م ‌یتوانند استفاده شوند؛ بنابراین برخلاف صنعت داروسازی که در آن پلیمرهای سنتزی با گرید غیرخوراکی ممکن است‬

‫‪59‬‬
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66