Page 76 - 32
P. 76
را ب هطـور انتخابـی بـرای باکتر یهـای پروبیوتیک در پروبیوتی کها و پر یبیوتی کها چه هستند؟ ماهیت پروبیوتی کها و پری بیوتی کها
بـدن مهیـا م یکنند تـا آ نهـا بتواننـد در آن بهترین آ نها چیست؟ چه اهمیتی دارند؟ واژه پروبیوتی کها
رشـد و نمو را داشـته باشـند ،و به این صـورت اثرات
در اصل یک کلمه یونانی به معنای " برای زندگی "
مثبـت خـود را بـر میزبـان اِعمـال م یکننـد.
در واقـع واژه سـین بیوتیـک بـه معنـای ترکیـب است ،در حال یکه واژه پر یبیوتی کها به معنای " پیش
پر یبیوتیـک و پروبیوتیـک اسـت .پر یبیوتی کهـا
اثـرات مطلوبـی بـر سالمتی دارنـد ،آ نهـا در رفـع نیاز زندگی" است.
یبوسـت (فیبرهـا بـا تخمیـر ناقـص در بـدن سـبب پروبیوتی کهـا ،باکتر یهایی هسـتند کـه به حفظ
محصور شـدن آب درون دسـتگاه معـدهای و رودهای تعـادل طبیعـی رودههـا در یـک موجود زنـده کمک
شـده و از طـرف دیگـر تخمیـر غذاهـای فیبـردار در م یکننـد .دسـتگاه گوارشـی طبیعـی انسـان حـاوی
بـدن ،سـبب افزایـش حجـم میکروبـی و افزایـش 400نـوع باکتـری پروبیوتیـک اسـت کـه موجـب
مدفـوع م یشـود) ،کاهـش چربـ ی خـون ،تأثیـر بـر کاهش رشـد باکتر یهـای مضر م یشـوند و به بهبود
روی بیمار یهـای التهابـی و جذب عناصـر مفید غذا سالمت سیسـتم گوارشـی کمک م یکننـد .در واقع
بـا متعادل کـردن باکتر یهـای رودهای ،م یتوانند در
مؤثر هسـتند.
از مهمتریـن منابع غذایـی پر یبیوتی کها م یتوان بهبـود سیسـتم ایمنی نقش داشـته باشـند.
پیاز ،سـیر ،سـویا ،کاسـنی ،حبوبـات ،قار چها ،عسـل یکـی از بزرگتریـن گروههـای باکتر یهـای
و مـوز و همچنین کربوهیدرا تها (اولیگوسـاکاریدها) پروبیوتیک در روده ،باکتری اسـید لاکتیک اسـت که
نظیـر کنگـر فرنگـی (حـاوی اینولیـن اسـت) ،جـو لاکتوباسـیلوس اسـیدوفیلوس موجود در ماست یکی
از شـناخته شـدهترین آ نهـا اسـت .همچنین ،مخمر
دوسـر خـام ،جـو و گندم سـبو سدار را نـام برد.
مصـرف آنتـیبیوتی کهـا موجـب از بیـن رفتـن نیـز حاوی مـواد پروبیوتیـک (Saccharomyces
باکتر یهـای خـوب موجـود در دسـتگاه گوارشـی
م یشـود .کاهـش مقادیـر ایـن باکتر یهـای خـوب ) boulardiiاسـت .بیفیدوباکتـری نیـز یکی دیگر از
موجـب بـروز مشـکلات گوارشـی از قبیـل اسـهال، باکتر یهـای پروبیوتیـک مهم اسـت.
کرامـپ و ...م یگـردد ،بـه همیـن علـت دریافـت
پروبیوتی کهـا م یتوانـد بـه جایگزینـی باکتر یهـای انـواع گوناگـون باکتر یهـای پروبیوتیـک ،اثـرات
مفیـد از بیـن رفتـه در دسـتگاه گـوارش کمـک کند مختلفـی نیـز دارنـد .پروبیوتی کهـا ب هصـورت
و افـرادی کـه آنتـی بیوتیـک م یخورنـد ،در اولویـت مکم لهـای غذایی نیز یافت م یشـوند .پروبیوتی کها
دریافـت پروبیوتی کهـا قـرار دارنـد .علاوه بـر این ،از از پر یبیوتی کهـا مجـزا هسـتند .مـوز ،عسـل،
دسـت دادن باکتر یهـای مفیـد دسـتگاه گوارشـی مارچوبـه ،کنگرفرنگـی ،سـیر و پیـاز پروبیوتی کهای
م یتوانـد زمین هسـاز بسـیاری از عفون تهـا از قبیـل طبیعـی م یباشـند ،امـا بـرای اثـر بخشـی بایسـتی
مقادیـر زیـادی از آ نهـا مصـرف گـردد .موز ،عسـل،
عفون تهـای دسـتگاه ادراری نیـز گـردد. مارچوبـه ،کنگرفرنگی ،سـیر و پیـاز ،پروبیوتی کهای
ب هطور کلی پروبیوتی کها ب همنظور اهداف زیر به طبیعـی م یباشـند ،امـا بـرای اثـر بخشـی بایسـتی
مقادیـر زیـادی از آ نهـا مصـرف گـردد .فرآوردههای
کار م یروند: لبنـی ،مهمتریـن حامـل پروبیوتی کهـا محسـوب
• بهبود اسهال م یشـوند که البته در کشـور ما غنی سـازی لبنیات
• بهبود عفونت دستگاه گوارشی
• کنتـرل پاسـ خهای ایمنـی (التهـاب) ماننـد بـا پروبیوتی کهـا ،تقریبـاً رایـج شـده اسـت.
پر یبیوتی کهـا ،کربوهیدرا تهـای غیـر قابـل
بیمـاری التهابـی روده )(IBD هضـم موجـود در مـواد غذایـی هسـتند کـه بـرای
• کاهـش کلسـترول خـون و میـزان جـذب آن از تحریـک رشـد باکتر یهـای پروبیوتیـک در بـدن
ضـروری اسـت .از ایـن دسـته م یتـوان بـه مالتـو
روده (بـا تجزیـه صفـرا در روده) دکسـترین ،دکسـترین ،صم غهـای فیبـری ،اینولین،
• بهبود عدم تحمل لاکتوز ،چراکه باکتری لاکتولـوز و ...اشـاره کرد .این اجزاء محیط مناسـبی
اسید لاکتیک باعث تبدیل لاکتوز به اسید لاکتیک
م یگردد.
• بهبود عملکرد کبد چرب
• کمک به ساخت ویتامی نهای گروه Bو K
• بهبود جذب مواد معدنی و ویتامی نها
• کاهش فشار خون
ب هعنـوان نکتـه پایانـی ،بـه خاطـر داشـته باشـید
کـه اثـرات مفیـد پروبیوتی کهـا زمانـی پـر رنـگ
م یشـود کـه ب هطـور مـداوم دریافت
شـوند ،یعنی دریافـت نامنظم
آ نهـا بـرای مثال ماسـت
پروبیوتیـک اثـرات
مفیـد زیـادی را
بـه دنبـال نخواهـد
داشـتu .
دکتر حمیدرضا فرشچی
http://www.asriran.com
74