Page 76 - 32
P. 76

‫را ب ‌هطـور انتخابـی بـرای باکتر ‌یهـای پروبیوتیک در‬    ‫پروبیوتی ‌کها و پر ‌یبیوتی ‌کها چه هستند؟ ماهیت‬       ‫پروبیوتی ‌کها و پری بیوتی ‌کها‬
‫بـدن مهیـا م ‌یکنند تـا آ ‌نهـا بتواننـد در آن بهترین‬   ‫آ ‌نها چیست؟ چه اهمیتی دارند؟ واژه پروبیوتی ‌کها‬
‫رشـد و نمو را داشـته باشـند‪ ،‬و به این صـورت اثرات‬
                                                        ‫در اصل یک کلمه یونانی به معنای " برای زندگی "‬
      ‫مثبـت خـود را بـر میزبـان اِعمـال م ‌یکننـد‪.‬‬
‫در واقـع واژه سـین بیوتیـک بـه معنـای ترکیـب‬            ‫است‪ ،‬در حال ‌یکه واژه پر ‌یبیوتی ‌کها به معنای " پیش‬
‫پر ‌یبیوتیـک و پروبیوتیـک اسـت‪ .‬پر ‌یبیوتی ‌کهـا‬
‫اثـرات مطلوبـی بـر سالمتی دارنـد‪ ،‬آ ‌نهـا در رفـع‬                                     ‫نیاز زندگی" است‪.‬‬
‫یبوسـت (فیبرهـا بـا تخمیـر ناقـص در بـدن سـبب‬           ‫پروبیوتی ‌کهـا‪ ،‬باکتر ‌یهایی هسـتند کـه به حفظ‬
‫محصور شـدن آب درون دسـتگاه معـد‌های و رود‌های‬           ‫تعـادل طبیعـی رود‌ههـا در یـک موجود زنـده کمک‬
‫شـده و از طـرف دیگـر تخمیـر غذاهـای فیبـردار در‬         ‫م ‌یکننـد‪ .‬دسـتگاه گوارشـی طبیعـی انسـان حـاوی‬
‫بـدن‪ ،‬سـبب افزایـش حجـم میکروبـی و افزایـش‬              ‫‪ 400‬نـوع باکتـری پروبیوتیـک اسـت کـه موجـب‬
‫مدفـوع م ‌یشـود)‪ ،‬کاهـش چربـ ‌ی خـون‪ ،‬تأثیـر بـر‬        ‫کاهش رشـد باکتر ‌یهـای مضر م ‌یشـوند و به بهبود‬
‫روی بیمار ‌یهـای التهابـی و جذب عناصـر مفید غذا‬         ‫سالمت سیسـتم گوارشـی کمک م ‌یکننـد‪ .‬در واقع‬
                                                        ‫بـا متعادل کـردن باکتر ‌یهـای رود‌های‪ ،‬م ‌یتوانند در‬
                                 ‫مؤثر هسـتند‪.‬‬
‫از مهمتریـن منابع غذایـی پر ‌یبیوتی ‌کها م ‌یتوان‬              ‫بهبـود سیسـتم ایمنی نقش داشـته باشـند‪.‬‬
‫پیاز‪ ،‬سـیر‪ ،‬سـویا‪ ،‬کاسـنی‪ ،‬حبوبـات‪ ،‬قار ‌چها‪ ،‬عسـل‬      ‫یکـی از بزرگتریـن گرو‌ههـای باکتر ‌یهـای‬
‫و مـوز و همچنین کربوهیدرا ‌تها (اولیگوسـاکاریدها)‬       ‫پروبیوتیک در روده‪ ،‬باکتری اسـید لاکتیک اسـت که‬
‫نظیـر کنگـر فرنگـی (حـاوی اینولیـن اسـت)‪ ،‬جـو‬           ‫لاکتوباسـیلوس اسـیدوفیلوس موجود در ماست یکی‬
                                                        ‫از شـناخته شـد‌هترین آ ‌نهـا اسـت‪ .‬همچنین‪ ،‬مخمر‬
    ‫دوسـر خـام‪ ،‬جـو و گندم سـبو ‌سدار را نـام برد‪.‬‬
‫مصـرف آنتـی‌بیوتی ‌کهـا موجـب از بیـن رفتـن‬             ‫نیـز حاوی مـواد پروبیوتیـک ‪(Saccharomyces‬‬
‫باکتر ‌یهـای خـوب موجـود در دسـتگاه گوارشـی‬
‫م ‌یشـود‪ .‬کاهـش مقادیـر ایـن باکتر ‌یهـای خـوب‬          ‫)‪ boulardii‬اسـت‪ .‬بیفیدوباکتـری نیـز یکی دیگر از‬
‫موجـب بـروز مشـکلات گوارشـی از قبیـل اسـهال‪،‬‬                         ‫باکتر ‌یهـای پروبیوتیـک مهم اسـت‪.‬‬
‫کرامـپ و ‪ ...‬م ‌یگـردد‪ ،‬بـه همیـن علـت دریافـت‬
‫پروبیوتی ‌کهـا م ‌یتوانـد بـه جایگزینـی باکتر ‌یهـای‬    ‫انـواع گوناگـون باکتر ‌یهـای پروبیوتیـک‪ ،‬اثـرات‬
‫مفیـد از بیـن رفتـه در دسـتگاه گـوارش کمـک کند‬          ‫مختلفـی نیـز دارنـد‪ .‬پروبیوتی ‌کهـا ب ‌هصـورت‬
‫و افـرادی کـه آنتـی بیوتیـک م ‌یخورنـد‪ ،‬در اولویـت‬      ‫مکم ‌لهـای غذایی نیز یافت م ‌یشـوند‪ .‬پروبیوتی ‌کها‬
‫دریافـت پروبیوتی ‌کهـا قـرار دارنـد‪ .‬علاوه بـر این‪ ،‬از‬  ‫از پر ‌یبیوتی ‌کهـا مجـزا هسـتند‪ .‬مـوز‪ ،‬عسـل‪،‬‬
‫دسـت دادن باکتر ‌یهـای مفیـد دسـتگاه گوارشـی‬            ‫مارچوبـه‪ ،‬کنگرفرنگـی‪ ،‬سـیر و پیـاز پروبیوتی ‌کهای‬
‫م ‌یتوانـد زمین ‌هسـاز بسـیاری از عفون ‌تهـا از قبیـل‬   ‫طبیعـی م ‌یباشـند‪ ،‬امـا بـرای اثـر بخشـی بایسـتی‬
                                                        ‫مقادیـر زیـادی از آ ‌نهـا مصـرف گـردد‪ .‬موز‪ ،‬عسـل‪،‬‬
         ‫عفون ‌تهـای دسـتگاه ادراری نیـز گـردد‪.‬‬         ‫مارچوبـه‪ ،‬کنگرفرنگی‪ ،‬سـیر و پیـاز‪ ،‬پروبیوتی ‌کهای‬
‫ب ‌هطور کلی پروبیوتی ‌کها ب ‌همنظور اهداف زیر به‬        ‫طبیعـی م ‌یباشـند‪ ،‬امـا بـرای اثـر بخشـی بایسـتی‬
                                                        ‫مقادیـر زیـادی از آ ‌نهـا مصـرف گـردد‪ .‬فرآورد‌ههای‬
                                   ‫کار م ‌یروند‪:‬‬        ‫لبنـی‪ ،‬مهمتریـن حامـل پروبیوتی ‌کهـا محسـوب‬
                              ‫• بهبود اسهال‬             ‫م ‌یشـوند که البته در کشـور ما غنی سـازی لبنیات‬
               ‫• بهبود عفونت دستگاه گوارشی‬
‫• کنتـرل پاسـ ‌خهای ایمنـی (التهـاب) ماننـد‬                    ‫بـا پروبیوتی ‌کهـا‪ ،‬تقریبـاً رایـج شـده اسـت‪.‬‬
                                                        ‫پر ‌یبیوتی ‌کهـا‪ ،‬کربوهیدرا ‌تهـای غیـر قابـل‬
                 ‫بیمـاری التهابـی روده )‪(IBD‬‬            ‫هضـم موجـود در مـواد غذایـی هسـتند کـه بـرای‬
‫• کاهـش کلسـترول خـون و میـزان جـذب آن از‬               ‫تحریـک رشـد باکتر ‌یهـای پروبیوتیـک در بـدن‬
                                                        ‫ضـروری اسـت‪ .‬از ایـن دسـته م ‌یتـوان بـه مالتـو‬
                 ‫روده (بـا تجزیـه صفـرا در روده)‬        ‫دکسـترین‪ ،‬دکسـترین‪ ،‬صم ‌غهـای فیبـری‪ ،‬اینولین‪،‬‬
‫• بهبود عدم تحمل لاکتوز‪ ،‬چراکه باکتری‬                   ‫لاکتولـوز و ‪ ...‬اشـاره کرد‪ .‬این اجزاء محیط مناسـبی‬
‫اسید لاکتیک باعث تبدیل لاکتوز به اسید لاکتیک‬

                                      ‫م ‌یگردد‪.‬‬
                    ‫• بهبود عملکرد کبد چرب‬
    ‫• کمک به ساخت ویتامی ‌نهای گروه ‪ B‬و ‪K‬‬
         ‫• بهبود جذب مواد معدنی و ویتامی ‌نها‬

                          ‫• کاهش فشار خون‬
‫ب ‌هعنـوان نکتـه پایانـی‪ ،‬بـه خاطـر داشـته باشـید‬
‫کـه اثـرات مفیـد پروبیوتی ‌کهـا زمانـی پـر رنـگ‬
‫م ‌یشـود کـه ب ‌هطـور مـداوم دریافت‬
‫شـوند‪ ،‬یعنی دریافـت نامنظم‬
‫آ ‌نهـا بـرای مثال ماسـت‬
‫پروبیوتیـک اثـرات‬
‫مفیـد زیـادی را‬
‫بـه دنبـال نخواهـد‬

     ‫داشـت‪u .‬‬

‫دکتر حمیدرضا فرشچی‬
‫‪http://www.asriran.com‬‬

                                                                                                                                              ‫‪74‬‬
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81