Page 50 - 34
P. 50

‫بررسی تأثیر عصارۀ کندر و بادرنجبویه به‌صورت مک ّمل بر‬
                           ‫حافظۀ سالمندان‬

                               ‫محمد آقاجانی ‪ 1‬و ‪ ،*2‬محسن تقی‌زاده ‪ ،3‬فرزانه مقامی نژاد ‪ ،4‬ملیحه رحمانی ‪5‬‬

‫‪ .1‬مربی‪ ،‬مرکز تحقیقات بیمار ‌یهای عفونی‪ ،‬گروه روان پرستاری‪ ،‬دانشکدۀ پرستاری مامایی‪ ،‬دانشگاه علوم پزشکی کاشان‪ ،‬کاشان‪،‬‬
                                                                      ‫ایران‪.‬‬

                ‫‪ .2‬دانشجوی دکترای پرستاری‪ ،‬مرکز تحقیقات دانشجویی‪ ،‬دانشگاه علوم پزشکی کاشان‪ ،‬کاشان‪ ،‬ایران‪.‬‬
                                             ‫‪* Aghajani_m@kaums.ac.ir :‬نویسنده مسئول‬

 ‫‪ .3‬دانشیار‪ ،‬دکترای تخصصی‪ ،‬مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیمار ‌یهای متابولیک‪ ،‬گروه تغذیه‪ ،‬دانشکدۀ پزشکی‪ ،‬دانشگاه‬
                                                      ‫علوم پزشکی کاشان‪ ،‬کاشان‪ ،‬ایران‪.‬‬

   ‫‪ .4‬مربی‪ ،‬کارشناس ارشد پرستاری‪ ،‬مرکز تحقیقات پرستاری تروما‪ ،‬گروه پرستاری داخلی‪-‬جراحی‪ ،‬دانشکدۀ پرستاری مامایی‪،‬‬
                                                 ‫دانشگاه علوم پزشکی کاشان‪ ،‬کاشان‪ ،‬ایران‪.‬‬

      ‫‪.5‬کارشناس ارشد روان شناسی بالینی‪ ،‬گروه روان شناسی‪ ،‬دانشکدۀ پزشکی‪ ،‬دانشگاه علوم پزشکی کاشان‪ ،‬کاشان‪ ،‬ایران‬

                                                                                                                  ‫چکیده‬
                                                                                                                  ‫مقدمه‪:‬‬
‫اغلب افراد سالمند به مشکلات مربوط به حافظه و یادگیری دچار م ‌یشوند‪ .‬رویکردهای مختلفی برای بهبود حافظه مطرح شده است که‬
‫ط ّب مک ّمل و استفاده از گیاهان دارویی یکی از آ ‌نهاست‪ .‬هدف این مطالعه بررسی تأثیر عصارۀ کندر و بادرنجبویه ب ‌هصورت مک ّمل بر حافظۀ‬
                                                                                                           ‫سالمندان است‪.‬‬

                                                                                                          ‫مواد و رو ‌شها‪:‬‬
‫پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالین ِی تصادفی با طرح مواز ِی دو سو کور است که بر روی‪ 70‬سالمند مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر‬
‫کاشان در سال ‪ 1395‬انجام شد‪ .‬از تمام افراد‪ ،‬رضایت نامۀ آگاهانه دریافت شد‪ .‬گروه مداخله ترکیب گیاهی کندر و بادرنجبویه و گروه‬
‫کنترل‪ ،‬دارونما را به مدت یک ماه مصرف کردند‪ .‬داد‌هها با استفاده از پرسش‌نامه‌های جمعیت شناختی و مقیاس حافظۀ وکسلر بررسی‬

  ‫شد‪ .‬داده‌ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر‪ ،‬آزمون تی مستقل و آزمون تی زوجی با نرم افزار ‪ SPSS‬نسخۀ ‪ 13‬تجزیه و تحلیل شد‪.‬‬

                                                                                                                ‫یافته‌ها‪:‬‬
‫اختلاف معن ‌یداری بین دو گروه از نظر اطلاعات زمین ‌های (سن‪ ،‬جنس‪ ،‬وضعیت تأهل‪ ،‬شغل و میزان تحصیلات) وجود نداشت )‪(p>5%‬‬
‫پس از مصرف ترکیب گیاهی کندر و بادرنجبویه‪ ،‬اختلاف معن ‌یداری در حافظۀ کلی به میزان‪ 227/58± 40/22‬در مقابل ‪194/36± 27/61‬‬
‫‪ p=0/002‬در دو زیر مقیاس حافظه فوری به میزان ‪ 102/38± 20/51‬در مقابل ‪ 85/45± 15/71‬و در شنیداری فوری به میزان ‪± 12/88‬‬

                                                                         ‫‪ 48/25‬در مقابل‪ 34± 6/55‬بین دو گروه مشاهده شد‪.‬‬

                                                                                                             ‫نتیج ‌هگیری‪:‬‬
‫ترکیب گیاهی کندر و بادرنجبویه بر حافظۀ سالمندان تأثیر مثبت داشت‪ .‬پیشنهاد م ‌یشود برای بهبود حافظه در سنین بالا از این ترکیب‬

                                                                                                       ‫گیاهی استفاده شود‪.‬‬

                                                                                                              ‫کلیدواژ ‌هها‪:‬‬
                                                                                      ‫کندر؛ بادرنجبویه؛ حافظه؛ سالمندی‪.‬‬

                                                                                                                  ‫مقدمه‬
‫در سا ‌لهای اخیر جمعیت سالمندان در سراسر جهان رو به افزایش است(‪ .)1‬پی ‌شبینی م ‌یشود تعداد سالمندان تا سال ‪ 2050‬به ‪82‬‬
‫میلیون نفر و نرخ سالمندی به ‪ 37/5 %‬خواهد رسید(‪ )2‬در حال ‌یکه این نسبت در سال ‪ 17 % ،2005‬بوده است (‪ .)3‬این روند افزایشی در‬

                                         ‫بسیاری از کشورها از جمله ایران مشاهده م ‌یشود؛ این نرخ در ایران بیش از ‪ 7 %‬است(‪.)1‬‬
‫سالمندی منجر به تغییرات روانشناختی‪ ،‬اجتماعی و روانی م ‌یشود(‪ )3‬و اغلب با تغییرات عملکردی و ساختاری در سیستم عصبی مرکزی‬

                      ‫همراه است‪ .‬اختلالات حافظه و از دست دادن آن‪ ،‬در حال حاضر دو موضوع نگرا ‌نکننده برای سالمندان است(‪.)4‬‬
‫کمبود حافظه با میزان بروز سالانه ‪ 71/3 - 21/5‬در هر ‪ 1000‬سال در سالمندان است‪ .‬شیوع زوال عقل در سالمندان بین ‪ 1‬تا ‪ 2‬درصد‬
‫در سال است(‪ .)5‬توصی ‌هها و تکنیک ‌ههای جدیدی برای تقویت حافظه و پیشگیری از کاهش آن از جمله در سنین بالا پیشنهاد شده است؛‬

                                         ‫ب ‌هطورکلی دو رویکرد برای بهبود حافظه به کار م ‌یرود‪ :‬رویکرد دارویی و رویکرد غی ِردارویی‪.‬‬
‫باتوجه به اینکه درما ‌نهای دارویی در همۀ موارد موثر بود‌هاند و ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشند و باعث مصرف طولانی‬
‫مدت دارو شوند‪ ،‬امروزه استفاده از ط ّب مک ّمل و محصولات گیاهی ب ‌هعنوان درمان غی ِردارویی از محبوبیت زیادی برخوردار شده است(‪ .)6‬در‬

                                                                                                                                     ‫‪48‬‬
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55